Τετάρτη 16 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΓΟΙ
Πρόοδος προς Ιταλία, «μπλόκο» από Τουρκία

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να προκηρυχτεί ο διεθνής διαγωνισμός για τη μελέτη κατασκευής του χερσαίου τμήματος του ελληνο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου, από τον Διαχειριστή του ελληνικού συστήματος (ΔΕΣΦΑ ΑΕ). Το προϋπολογιζόμενο τίμημα κινείται στα 6,5 εκατ. ευρώ. Το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού, στα μέσα του 2009. Τελικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού μέχρι το τέλος του 2012.

Την ίδια ώρα, η τουρκική εταιρεία BOTAS συνεχίζει να μην τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τον ελληνοτουρκικό αγωγό, ως αποτέλεσμα της μείωσης του αερίου που προμηθεύεται η Τουρκία από το Ιράν. Το Ιράν με τη σειρά του μείωσε τις ποσότητες προς την Τουρκία λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα σε συνδυασμό με τη διακοπή της τροφοδοσίας της από το Τουρκμενιστάν. Το πρόβλημα εξελίχθηκε σε μια προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της τιμής με την οποία χρεώνεται το Ιράν, το οποίο σε αυτή τη φάση διεμήνυσε στο Τουρκμενιστάν ότι δε θα ξαναπάρει αέριο από αυτό.

Στο μεταξύ, στις 18 του Γενάρη αναμένεται να υπογραφεί στη Σόφια το συμφωνητικό ίδρυσης της διεθνούς εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ