Τετάρτη 16 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Αυξάνονται τα βάρη για τους μικροϊδιοκτήτες

Το ΚΚΕ καταψήφισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση μειώνει τη φορολογία για τους μεγαλοϊδιοκτήτες και αυξάνει τα φορολογικά βάρη για τους μικροϊδιοκτήτες

Καταψήφισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το ΚΚΕ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που καταργεί τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, καταγγέλλοντας ότι λειτουργεί υπέρ αυτών που την κατέχουν. Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής του Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε για ταξικό νομοσχέδιο που εξισώνει τη φορολογική αντιμετώπιση της λαϊκής οικογένειας με τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας, προσθέτοντας πως «στοχεύει στην κατάργηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας», ενώ «έμμεσος στόχος είναι η συμβολή στην ενίσχυση στη συγκέντρωση της γης σε όλο και λιγότερα χέρια».

Σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις που αφορούν στην κατάργηση του φόρου μεταβίβασης, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «αυτό που στην ουσία καταργεί η κυβέρνηση είναι οι φορολογικοί συντελεστές που επιβάρυναν τη μεταβίβαση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας», έτσι «αυτοί που ωφελούνται είναι αυτοί που μεταβιβάζουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία». Υποστήριξε δε πως «πρέπει να υπάρξει ένα σημαντικό αφορολόγητο για τα λαϊκά στρώματα, για να μπορούν να μεταβιβάζουν περιουσίες έως 300 χιλιάδες ευρώ» και για τα μεγαλύτερα ακίνητα να υπάρχει «φορολογία με αυξητική διαδικασία».

Ειδικά για την πρώτη κατοικία και τις ρυθμίσεις που προβλέπονται σημείωσε ότι «ένας ο οποίος αγοράζει στο Πέραμα και ένας που αγοράζει στην Εκάλη και οι δύο δε θα πληρώσουν φόρο», λέγοντας ότι «θα πρέπει πέρα από το όριο των τετραγωνικών πρέπει να μπει όριο για την αντικειμενική αξία». Επίσης, όσον αφορά το ενιαίο τέλος 1/1000 που προβλέπεται για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι ευθέως «η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας», θυμίζοντας ότι «το δικαιολογεί λέγοντας ότι τα έσοδα είναι πολύ μικρά». Η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας είπε «είναι θέμα πολιτικής βούλησης», προσθέτοντας όπως η κυβέρνηση προκλήθηκε να φέρει συγκεκριμένα στοιχεία «επειδή ακριβώς η ακίνητη περιουσία βρίσκεται σε εξωχώριες εταιρείες (off shore)».

Τέλος, ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στα άρθρα που προβλέπουν μέτρα για τη λαθρεμπορία πετρελαιοειδών όπως η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, σημειώνοντας ότι αν η κυβέρνηση επιθυμεί όντως φιλολαϊκά μέτρα ας προτείνει «να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο και ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε αυτόν». Στο σημείο αυτό παρενέβη ο υφυπουργός Οικονομίας Α. Μπέζας, λέγοντας ότι «αυτό απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση». «Απειθαρχήστε στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» απάντησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και «μην κρύβεστε πίσω από ένα νομοθετικό πλαίσιο που και εσείς έχετε συναποφασίσει».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο εισηγητής της Α. Καράογλου υποστήριξε ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου αποτελεί υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του, Ανδρέας Λοβέρδος άσκησε κριτική μιλώντας για «ένα νομοσχέδιο άξιο για βραβείο πονηριάς» που «καταργεί τη φορολογική προοδευτική κλίμακα». Το νομοσχέδιο δήλωσε ότι καταψηφίζει και ο εισηγητής του ΣΥΝ, Π. Λαφαζάνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ