Κυριακή 20 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το αντιασφαλιστικό πανόραμα της κυβέρνησης

Μια αναδρομή στα όσα εξήγγειλαν από το βήμα του «κοινωνικού διαλόγου» τα κυβερνητικά στελέχη, σχετικά με το στρατηγικό πυρήνα και τις επιμέρους ρυθμίσεις των προωθούμενων αλλαγών

Η Φ. Πάλλη - Πετραλιά ξεκίνησε από εκεί που σταμάτησε ο προκάτοχός της (φωτ. από τη συνάντηση με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ).

Eurokinissi

Η Φ. Πάλλη - Πετραλιά ξεκίνησε από εκεί που σταμάτησε ο προκάτοχός της (φωτ. από τη συνάντηση με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ).
Οι θέσεις που έχει διατυπώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ για το Ασφαλιστικό επιβεβαιώνουν αυτό για το οποίο οι ταξικές δυνάμεις είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως: Η αντιασφαλιστική επίθεση, όχι μόνο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά αποτελεί και το αναγκαίο συμπλήρωμα, την επιβεβλημένη από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου συνέχεια των νόμων του ΠΑΣΟΚ. Στόχος των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει η μείωση της τιμής στην οποία το κεφάλαιο αγοράζει την εργατική δύναμη, μέσα από το χτύπημα όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, με την παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων και των παροχών.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται πλήρως από τις τοποθετήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών στο «διάλογο» που στήθηκε στη Βουλή το προηγούμενο διάστημα, αλλά και το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί για την αναθεώρηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Στο σύνολό τους, οι προτάσεις παραμένουν στο τραπέζι, χωρίς κανένα από τα κυβερνητικά στελέχη να έχει αναιρέσει στο ελάχιστο τόσο το στρατηγικό πυρήνα των αλλαγών, όσο και τις επιμέρους ρυθμίσεις που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι ήδη ειλημμένες αποφάσεις θα παρουσιαστούν στη Βουλή κατά την επικείμενη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το Ασφαλιστικό που ζήτησε ο πρωθυπουργός και θα ακολουθήσει νέος κύκλος «διαλόγου» επί του νομοσχεδίου που θα καταρτίσει η κυβέρνηση.

Για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ

Βασικό επιχείρημα και αυτής της κυβέρνησης -όπως και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα - είναι ότι το πρόβλημα του Ασφαλιστικού είναι οικονομικό. Προσπαθεί έτσι να αντιστρέψει την πραγματικότητα, για να κουκουλώσει το βαθύτατα πολιτικό χαρακτήρα του ζητήματος. Και αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα οφείλεται στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του κλέβουν τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή τους εργαζόμενους, μέσω της υποχρηματοδότησης, της εισφοροδιαφυγής και του «τζογαρίσματος» των αποθεματικών.

Για το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των Ταμείων από το κράτος είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη στη Βουλή. Ξεκαθάρισε ότι το κράτος θα αποδώσει το 1% του ΑΕΠ στο ΙΚΑ, αλλά μόνο για το 2008. Ενώ το υπόλοιπο ποσό των 1,172 δισ. ευρώ που δεν αποδόθηκε την πενταετία 2003 - 2007, η κυβέρνηση θα το αποδώσει στο μέλλον με ομόλογα! Την ίδια ώρα, τα συνολικά χρέη του κράτους προς το ΙΚΑ, χωρίς να υπολογιστεί η υποχρηματοδότηση του 2008 και τα ποσά της πενταετίας 2003 - 2007, ξεπερνούν τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για την ενοποίηση των Ταμείων

Επικαλούμενος «στρεβλώσεις» και «αδικίες» στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και χωρίζοντας τα Ταμεία σε «εύρωστα» και μη, ο πρώην υπουργός Απασχόλησης είχε γνωστοποιήσει ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία 6 - 8 ασφαλιστικών φορέων κύριας ασφάλισης, 10 περίπου οργανισμών επικουρικής και 2 - 3 οργανισμών στον τομέα της Πρόνοιας.

Η πείρα από τις μέχρι τώρα ενοποιήσεις δείχνει ότι αυτές οδήγησαν σε χαμηλότερες συντάξεις και αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (π.χ. Ταμεία Τραπεζοϋπαλλήλων). Παράλληλα, απάλλαξαν τους τραπεζίτες από τις τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις τους στα Ταμεία και οι οποίες μεταμορφώθηκαν σε υπέρογκα ελλείμματα που φορτώθηκαν στο ΙΚΑ, δηλαδή στις πλάτες των εργαζομένων.

Για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Και η πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής για ΒΑΕ έδειξε ότι η κυβέρνηση επιμένει στη βασική της επιδίωξη για αποχαρακτηρισμό μεγάλου μέρους ειδικοτήτων και επαγγελμάτων. Αν και το πόρισμα της Επιτροπής θα παραδοθεί στο τέλος του Φλεβάρη - καθώς ζήτησε και πήρε αναβολή - το σχέδιο παραμένει αμετάβλητο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Π. Μπεχράκη, η κυβέρνηση απεργάζεται:

  • Τον τεμαχισμό των ΒΑΕ σε τέσσερις κατηγορίες όπου, υποτίθεται, θα κατατάσσονται τα επαγγέλματα ανάλογα με το βαθμό της επικινδυνότητάς τους.
  • Για κάθε κατηγορία θα προβλέπεται η χορήγηση πλασματικού χρόνου Ασφάλισης. Για την πρώτη κατηγορία, ο χρόνος αυτός θα είναι 5% επί του εργάσιμου βίου, για τη δεύτερη 10%, την τρίτη 15%, την τέταρτη 20% (στην καλύτερη περίπτωση, 7 πλασματικά χρόνια στην 35ετία).

Με τον τρόπο αυτό - και παρά τους όποιους ελιγμούς θα επιχειρηθούν στις τελικές διατυπώσεις -, ο θεσμός των ΒΑΕ επί της ουσίας καταργείται. Πρόβλημα θα προκύψει και με τις εισφορές που μέχρι σήμερα ήταν ενιαίες - 5,6% επί του μισθού - για όλα τα χρόνια ασφάλισης. Είναι προφανές πάντως ότι η κατηγοριοποίηση των ΒΑΕ, εκτός από την αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζομένους, θα έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση των εισφορών των επιχειρήσεων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι και το προηγούμενο σχέδιο της κυβέρνησης οδηγούσε στο πετσόκομμα των ΒΑΕ, προβλέποντας κατάργηση του δικαιώματος των εργαζομένων να συνταξιοδοτούνται πέντε και επτά χρόνια νωρίτερα από τα γενικά όρια, με «αντάλλαγμα» την υπόσχεση για λιγότερες ώρες εργασίας ή αλλαγή ειδικότητας. Ακόμα προβλεπόταν και μια δεύτερη κατηγορία επαγγελμάτων που στην πράξη θα ήταν αποχαρακτηρισμένα, αλλά θα υπήρχε η «πρόνοια» για καλύτερα μέτρα προστασίας στην εργασία.

Τις αντεργατικές κατευθύνσεις της πολιτικής της κυβέρνησης επιβεβαιώνει και η τροπολογία που προωθεί για τα ΒΑΕ στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Μια τροπολογία που δεν καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σε πραγματικά Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, επιβάλλει βαρύ επασφάλιστρο για τους ήδη εργαζόμενους σε ειδικότητες και κλάδους που εντάσσονται, ενώ εμμέσως προχωρά και σε «αποχαρακτηρισμό» επαγγελμάτων, αφού δεν περιλαμβάνει μια σειρά επαγγέλματα και ειδικότητες που περιέχονται ακόμα και σε αυτόν τον παρωχημένο Κανονισμό του ΙΚΑ.

Για τις λεγόμενες «πρόωρες» συντάξεις

Ενας ακόμα ξεκάθαρος στόχος της αντιασφαλιστικής επίθεσης είναι να χτυπηθεί το δικαίωμα των εργαζομένων μητέρων να συνταξιοδοτούνται συγκριτικά νωρίτερα. Σε τοποθέτησή του ο πρώην υπουργός Απασχόλησης στη Βουλή ισχυρίστηκε: «Ούτε συμβάλλει η πρόωρη έξοδος από την εργασία μιας μητέρας της οποίας το παιδί διανύει το 15ο - 16ο έτος της ηλικίας του, περίοδος που την έχει λιγότερη ανάγκη από τα πρώτα βρεφικά χρόνια».

Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι αναπηρικές συντάξεις με το επιχείρημα ότι υπάρχουν «πλασματικές και ψεύτικες συντάξεις που επιβαρύνουν το σύστημα». Στα πλαίσια αυτά σχεδιάζουν την αναθεώρηση του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, που προφανώς θα οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα απαιτείται για να απονεμηθεί σύνταξη.

Επίσης, επιδιώκεται η αντικατάσταση της «ασφαλιστικής αναπηρίας» (αναπηρία που συνδέεται με τη συγκεκριμένα εργασία που ασκούσε ο εργαζόμενος εξασφαλίζοντας την επιβίωσή του) από το θεσμό της «ανατομοφυσιολογικής αναπηρίας» (ένας γενικός βαθμός αναπηρίας ανεξάρτητα από το επάγγελμα που ασκούσε ο εργαζόμενος). Ετσι, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έχασαν την ικανότητα να ασκούν το επάγγελμά τους δε θα θεωρούνται ασφαλιστικώς ανάπηροι και άρα δε θα λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη

Σε κάθε περίπτωση, το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις «πρόωρες» συνταξιοδοτήσεις φαίνεται καθαρά από τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με αυτές, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η παραπέρα αύξηση του ποσοστού που αφαιρείται από τη σύνταξη σε περίπτωση «πρόωρης» συνταξιοδότησης. Με βάση τα ισχύοντα, για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης από την εργασία - πριν το 65 έτος - στον ασφαλισμένο επιβάλλεται μείωση της σύνταξής του κατά 4,4%. Για πέντε χρόνια ασφάλισης αυτό σημαίνει μείωση της σύνταξης κατά 22%. Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση της «τιμωρίας» πάνω από το 6% για κάθε έτος.

Δηλαδή, στην πενταετία, η μείωση θα φτάσει από 30% μέχρι και 35%. Κάτι τέτοιο θα κάνει ανεπίτρεπτη κάθε «πρόωρη» συνταξιοδότηση. Τα σχέδια αυτά, εξόχως αντιασφαλιστικά, είναι ταυτόχρονα και ύπουλα, αφού ενώ τυπικά δε θα καταργηθεί το δικαίωμα στην «πρόωρη συνταξιοδότηση», στην πράξη θα πάψει να υφίσταται.


Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ