Κυριακή 20 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Η ταξική γραμμή πάλης είναι ικανή να αποσπά κατακτήσεις

Μεταλλεργάτες, αμμοβολιστές και καθαριστές, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, απέσπασαν ικανοποιητικές Συμβάσεις για το 2008, παρά τις αυξημένες δυσκολίες

Σε μια περίοδο που η επιθετικότητα του κεφαλαίου οξύνεται σε όλα τα μέτωπα και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, θιασώτες του «κοινωνικού εταιρισμού» και του «κοινωνικού διαλόγου», δίνουν μαθήματα υποταγής στις εργοδοτικές απαιτήσεις, τα ταξικά σωματεία δίνουν αποφασιστικά τη σύνθετη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ηδη, τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφει αυτή η μάχη, χωρίς να υποτιμούνται αδυναμίες και χωρίς καμιά διάθεση πανηγυρισμού από τις ταξικές δυνάμεις, επιβεβαιώνουν ότι η γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει στην απόσπαση κατακτήσεων. Να βάλει φραγμούς στην εργοδοτική και κυβερνητική επιθετικότητα και να αναμετρηθεί σε κλαδικό επίπεδο με τα πρόσθετα εμπόδια που βάζει η υπογραφή της κατάπτυστης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Η ενίσχυση του αγώνα που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, με δεδομένη την πρόθεση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας να διαπραγματευτεί για τη νέα ΕΓΣΣΕ με πλαίσιο ενσωματωμένο στις εργοδοτικές αξιώσεις και την εκφρασμένη επιθυμία - «παραίνεση» της κυβέρνησης η φετινή Σύμβαση να είναι ακόμα και τριετής, για να μη διαταραχτεί η «οικονομική σταθερότητα».

Μπροστά και στα συλλαλητήρια στις 22 Νοέμβρη, τα παραδείγματα των Μεταλλεργατών, των Αμμοβολιστών και των Καθαριστών, τα σωματεία των οποίων συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και έχουν ήδη υπογράψει Σύμβαση για το νέο έτος, είναι χαρακτηριστικά.

Η Σύμβαση στους Μεταλλεργάτες

Στις 29 Δεκέμβρη του 2007 το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, μετά από σκληρές απεργιακές μάχες, ανάγκασε τις εργοδοτικές Ενώσεις να υπογράψουν την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2008, με αυξήσεις που κατά μέσο όρο φτάνουν το 9%, διαμορφώνοντας τα μεροκάματα στους τεχνίτες ηλεκτροσυγκολλητές, ελασματουργούς και άλλες ειδικότητες, στα 90 ευρώ μεικτά (από 83 ευρώ) και το καθαρό μεροκάματο στα 68,94 ευρώ (βλέπε πίνακα).

Ταυτόχρονα η Σύμβαση αυτή εξασφαλίζει τις ήδη μεγάλες κατακτήσεις που έχει αποσπάσει ο κλάδος, όπως το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Και οι μεταλλεργάτες δε σταματούν εδώ. Η ταξική συνδικαλιστική οργάνωση έχει ξεκινήσει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας η ειδικότητα των μηχανουργών αυτή να ανέβει στο ανώτερο κλιμάκιο των ημερομισθίων, μαζί με τους ηλεκτροσυγκολλητές κλπ και να εξομοιωθεί το ωράριο (7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο) σε όλους τους χώρους δουλιάς (μαγαζιά - πλοία) για όλους τους μηχανουργούς.

Πλώρη για νέες κατακτήσεις

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, μεταφέροντας την αγωνιστική πείρα του κλάδου σημειώνει στο «Ρ»:

«Δώσαμε μία πολύ σημαντική μάχη σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Τη στιγμή δηλαδή που ξετυλίγεται μία νέα επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, στις κατακτήσεις μας, το Συνδικάτο μας μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με σχεδιασμένη τακτική και όπλο την ταξική σύγκρουση και πάλη, κόντρα στη λογική του "κοινωνικού διαλόγου" και της ταξικής συνεργασίας, ανάγκασε τους εργοδότες να αποδεχτούν τα αιτήματά μας.

Αποδείχτηκε έτσι ότι το διεκδικητικό πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, το οποίο και προβάλαμε, όχι μόνο δεν είναι ανέφικτο, όπως λένε οι απολογητές του συστήματος, αλλά και εφικτό είναι και αναγκαίο για τη ζωή των εργατικών οικογενειών. Αποδεικνύεται δηλαδή για μια ακόμα φορά, ότι υπάρχει δυνατότητα ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς, το κίνημα, με την οργάνωση δυνάμεων και την ανάπτυξη της πάλης, και να βάλει φρένο στην επίθεση του κεφαλαίου, αλλά και να αποσπάσει κατακτήσεις.

Μετά την υπογραφή μιας τόσο ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, βάλαμε πλώρη για μια ακόμα σημαντική κατάκτηση. Την κατάργηση της αδικίας σε βάρος των συναδέλφων μηχανουργών του κλάδου, στους οποίους ισχύει ακόμα το 37,5ωρο, όταν για τους άλλους μεταλλεργάτες ισχύει επί χρόνια το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Μέσα από γενικές συνελεύσεις έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν τη βδομάδα που έρχεται με αίτημα σήμερα την εφαρμογή του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου και προχωράμε. Οι αγώνες μας έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εργατική τάξη, γιατί είναι σίγουρο πως συμβάλλουν στην προοπτική οι εργάτες να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν για τον εαυτό τους».

Η Σύμβαση στους αμμοβολιστές - καθαριστές

Ενα μεγάλο ποιοτικό βήμα μπροστά έκαναν και οι αμμοβολιστές - καθαριστές και λοιπές ειδικότητες, οι οποίοι συσπειρωμένοι στην Πανελλήνια Ενωσή τους επέβαλαν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που, εκτός από τα ικανοποιητικά μεροκάματα, προβλέπει την εφαρμογή του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου, πέρα από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη όπου ήδη ισχύει, σε κάθε εργασιακό χώρο που δουλεύουν οι εργαζόμενοι του κλάδου (εργοστάσια, βιοτεχνίες, μαγαζιά).

Επιπλέον εξασφάλισαν την 28η ασφαλιστική κλάση σε όσους μπαίνουν στην τελευταία 5ετία πριν τη συνταξιοδότηση. Ειδικά τα μεροκάματα, με το ποσοστό αύξησης 10% μέσο όρο που κατάκτησαν, διαμορφώνονται για αμμοβολιστές, υδροβολιστές, μπογιατζήδες, στοκαδόρους κλπ στα 79 ευρώ μεικτά (από 71,80 ευρώ). Τα καθαρά είναι 72,62 ευρώ. Για τους καθαριστές, σφυροκοπανιστές, ματσακονιστές κλπ στα 71,50 ευρώ μεικτά (από 64,30 ευρώ). Καθαρά είναι 65,72 ευρώ. Το μεροκάματο των ανειδίκευτων (βοηθοί) είναι πλέον 62 ευρώ μεικτά (από 54,73 ευρώ), καθαρά 57 ευρώ.

Αυξάνεται η απαιτητικότητα των εργαζόμενων

Ο Γιάννης Δεληγιάννης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών - Καθαριστών και λοιπών Ειδικοτήτων, δήλωσε σχετικά στο «Ρ»: «Οι στόχοι πάλης μας και οι θέσεις μας όλα αυτά τα χρόνια, η αταλάντευτα ταξική πορεία μας, δυνάμωσαν και την απαίτηση των εργαζομένων του κλάδου. Μαζί με το σωματείο, συγκρούστηκαν με τη λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, με τη λογική του "τόσο αντέχει η οικονομία".

Απογυμνώσαμε τα φερέφωνα της κυβέρνησης, του ευρωμονόδρομου, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Και δεν είναι μόνο οι οικονομικές κατακτήσεις. Καταφέραμε να επιβάλουμε το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και για τους εργαζόμενους στα μαγαζιά, κόντρα στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας. Επιβεβαιώσαμε δηλαδή ότι σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού του κεφαλαίου και της επίθεσής του ενάντια στην εργατική τάξη μπορούμε, αν έχουμε σταθερή ταξική πορεία και προσανατολισμό, να αποσπάμε κατακτήσεις.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται για την εφαρμογή της Σύμβασης - και είμαστε αποφασισμένοι να τσακίσουμε κάθε προσπάθεια παραβίασης. Για την παραπέρα μαζικοποίηση του Σωματείου, με όλους τους συναδέλφους, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη. Για την ενημέρωση και στήριξη των συναδέλφων των χωριών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που δουλεύουν στο εξωτερικό για να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Ενώ σταθμός των αγώνων μας είναι το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 Γενάρη. Και δε σταματάμε εδώ. Για να διασφαλίσουμε τις κατακτήσεις μας δυναμώνουμε τη μάχη για τη συσπείρωση όλων των εργαζομένων με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Για να χτίσουμε το μέτωπο, που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική, θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία, για να καρπωθούμε οι εργαζόμενοι τον πλούτο που παράγουμε».


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ