Τρίτη 22 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Υπό τη σκιά των ... πολυεθνικών «χορηγών»

Υπό το βάρος της «βαθύτατης ανησυχίας» της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (και των μονοπωλίων - «χορηγών») για τα έργα «αποκατάστασης» της Αρχαίας Ολυμπίας, ενόψει της αφής της φλόγας τον ερχόμενο Μάρτη, συνεδριάζει σήμερα, για πρώτη φορά μετά την περίοδο Ζαχόπουλου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Το ΚΑΣ θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί της «οριστικής» μελέτης «αποκατάστασης» του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας που συνέταξε το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), με δεδομένη την πολιτική πίεση για επίσπευση των εργασιών. Αλλωστε, φαίνεται πως τα μονοπώλια - «χορηγοί» του «ολυμπιακού πνεύματος» μάλλον διακατέχονται από «εκνευρισμό», κάτι που «απηχεί» και η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΟΕ, στην οποία σημειώνεται ότι «η σημερινή εικόνα, εφόσον δεν έχει δραστικά βελτιωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα αποτελέσει διεθνή δυσφήμιση της χώρας», ενώ «γεννά τεράστια ερωτηματικά η ολιγωρία των υπευθύνων, η γραφειοκρατική προσέγγιση του ζητήματος και η αδυναμία να αντιληφθούν οι αρμόδιοι τον κίνδυνο διεθνούς διασυρμού της χώρας».

Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι η επιστήμη θα έχει τον «τελευταίο λόγο» στην «αποκατάσταση» της Αρχαίας Ολυμπίας. Και μάλλον έχει, ήδη, ξεχαστεί η φράση που «ψέλλισαν» οι ειδικοί του ΕΘΙΑΓΕ στη συνεδρίαση του ΚΑΣ τον περασμένο Σεπτέμβρη, ότι «η φύση δεν εκβιάζεται». Αλλωστε, οποιαδήποτε «αποκατάσταση» στην περιοχή εντάσσεται στη λογική της εμπορευματοποίησής της. Θυμίζουμε ότι το Σεπτέμβρη ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9,84», σημείωσε ότι «οι προτάσεις του κ. Παπανδρέου (σ.σ. περί «Νέας Ολυμπίας» στα χέρια των πολυεθνικών της ΔΟΕ) επί της ουσίας τους δεν απέχουν πάρα πολύ απ' αυτά τα οποία είχε πει την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ