Τρίτη 22 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καλομοίρη «Πρωτομάστορας»

O «Πρωτομάστορας», έργο εμβληματικό του Μανώλη Καλομοίρη, με το οποίο η Λυρική Σκηνή συμμετέχει στο πολιτιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, παρουσιάζεται από την ΕΛΣ (25, 27, 29, 31/1), στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής (συμπαραγωγή με το ΜΜ).

Το έργο βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Νίκου Καζαντζάκη, εμπνευσμένη από το γνωστό μεσαιωνικό θρύλο: Προκειμένου να στεριώσει το γεφύρι της Αρτας ο πρωτομάστορας πρέπει να χτίσει ζωντανή στα θεμέλια την αγαπημένη του και κόρη του άρχοντα. Το ποιητικό κείμενο επεξεργάστηκε ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ για ορισμένα σημεία του έργου αναζήτησε τη βοήθεια των Νίκου Ποριώτη, Αγνη Ορφικού (Γ. Στεφόπουλος) και της Μυρτιώτισσας (Θ. Δρακοπούλου). Το έργο γράφτηκε το 1916 και αποτελεί σμίλευμα πολλών μουσικών και θεατρικών στοιχείων: Η τραγωδία συναντά την όπερα και το δημοτικό τραγούδι τη δυτική μουσική. Το έργο εμπλουτίζει το οπερατικό ρεπερτόριο με ένα σημαντικό ποιητικό κείμενο αντάξιο της «Ηλέκτρας» του Χόφμανσταλ, αναδεικνύοντας την εξαίσια μουσική του Μανώλη Καλομοίρη.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνικά Λίλης Πεζανού, κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, χορογραφία Μάρθας Κλουκίνα, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Την Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Kerri Marcinko, Αυγούστ Αμόνοφ, Μίνα Πολυχρόνου, Δημήτρης Πλατανιάς, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Αλεξάνδρα Παπατζιάκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ