Τρίτη 22 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε πλήρη εφαρμογή οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Ούτε βήμα πίσω από τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου για πανεπιστήμια υποταγμένα στις ορέξεις της αγοράς, με βάση τη διαδικασία της Μπολόνια, δεν κάνει η κυβέρνηση. Οπως είπε ο υπουργός παιδείας Ευ. Στυλιανίδης, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν, με την εφαρμογή πτυχών του νόμου πλαισίου, την επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05.

Διαψεύδοντας ηχηρά όσους το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσαν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία ότι δήθεν η «νέα ηγεσία» του υπουργείου Παιδείας έχει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι προχωράει η υλοποίηση δυο νευραλγικών πλευρών του νόμου πλαισίου που ρυθμίζουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οπως είπε, «έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός» για τη λειτουργία των πανεπιστημίων και ταυτόχρονα «έχει φτιαχτεί και ένα σχέδιο τετραετούς προγραμματισμού, το οποίο υιοθετείται από τα πανεπιστήμια, προκειμένου να λειτουργήσουν πιο μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα με αποτελεσματικότητα και να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων». Ετσι, τα ιδρύματα καλούνται να καταρτίσουν εσωτερικούς κανονισμούς με βάση τον πρότυπο (αναμένεται έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος), ο οποίος αφήνει περιθώρια στα «αυτοτελή» ιδρύματα να ρυθμίσουν «ευέλικτα» τα ζητήματά τους, στην κατεύθυνση βέβαια της αντιδραστικής - αυταρχικής λειτουργίας. Επίσης, στα τετραετή προγράμματα καθορίζονται οι στόχοι των ιδρυμάτων, οι επενδύσεις τους, η αναζήτηση πρόσθετων πόρων (βλ. δίδακτρα και χορηγίες από επιχειρήσεις).

Ακόμα, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου για τα μεταπτυχιακά βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του και αναμένεται άμεσα να κατατεθεί στη Βουλή, ρυθμίζοντας άλλη μια πλευρά της διαδικασίας της Μπολόνια (τη θεσμοθέτηση των δύο κύκλων σπουδών) και γενικεύοντας τα δίδακτρα.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία 36/05 - που εξομοιώνει επαγγελματικά τους αποφοίτους ΚΕΣ με τους πτυχιούχους πανεπιστημίων και ΤΕΙ - επανέλαβε ο υπουργός, ισχυριζόμενος ότι η ενσωμάτωση θα ακολουθήσει του «ποιοτικού ελέγχου» για να μπει «μια τάξη» στα ΚΕΣ. Να θολώσει τα νερά επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς με βάση την οδηγία, το μόνο που μπορεί ουσιαστικά να κάνει είναι να επαληθεύσει ότι ...πράγματι υπάρχει πιστοποίηση από το ξένο ίδρυμα! Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Παιδείας ρίχνει και το «καρότο» της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στα πανεπιστήμια και - κυρίως - στα ΤΕΙ για να πέσει «στα μαλακά» το άνοιγμα του δρόμου για την αναγνώριση ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων. «Αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων» ταυτόχρονα με το σφοδρό χτύπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη και πλήττει κατάφωρα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων...

Ιδια αντιδραστική πολιτική και για τα σχολεία

Κατά τη χτεσινή συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επανέλαβε την προσήλωσή της στην υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, ενώ δε δεσμεύτηκε για λύσεις στα σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των καθηγητών, ο υπουργός επανέλαβε τα περί κατασκευής «έξυπνων σχολείων», τη στιγμή που εντείνονται οι ελλείψεις στις υποδομές, τα προβλήματα των εκπαιδευτικών, η υποβάθμιση. Στα αιτήματα για μαζικούς διορισμούς και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, η απάντηση του υπουργείου ήταν για μια ακόμα φορά ότι ...κινείται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, δηλαδή της υποχρηματοδότησης της Παιδείας.

Η χτεσινή συνάντηση της ΟΛΜΕ με το υπουργείο διέλυσε τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούνταν και με ευθύνη της πλειοψηφίας, διαμορφώνοντας κλίμα αναμονής στον κλάδο των καθηγητών. Επιβεβαιώνεται έτσι η θέση του ΠΑΜΕ ότι αυτή η πολιτική αντιπαλεύεται μόνο με μαζικούς αγώνες, με άμεσο σταθμό τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και τους αγώνες που έρχονται.

Σήμερα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ συνεδριάζει προκειμένου να διαμορφώσει εισήγηση προς τον κλάδο, ενώ με τον υπουργό συναντιέται το ΔΣ της ΔΟΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ