Τρίτη 22 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Επίθεση στα δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Το δρόμο για αρνητικές εξελίξεις στα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ανοίγει η έκθεση της εισηγήτριας του Αρείου Πάγου για εκπαιδευτικό του Αρσακείου Τιράνων, που κρίνει ως νόμιμη την προφορική απόλυση, ακόμα και όταν δεν έχει καταβληθεί το ποσό της αποζημίωσης. Η υπόθεση, που εκδικάζεται σήμερα, απειλεί ακόμα και τις ελάχιστες εκείνες δικαστικές αποφάσεις που βγαίνουν υπέρ των εργαζόμενων, ενώ αναιρεί παλιότερη απόφαση του Εφετείου που δικαιώνει τον εκπαιδευτικό.

Συνολικά 30 εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες στο Αρσάκειο Τιράνων είχαν προσληφθεί χωρίς διοριστήρια, με ετήσιες συμφωνίες, καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση του σχολείου δεν ίσχυε το ελληνικό δίκαιο για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Μετά την προφορική απόλυσή τους, οι εκπαιδευτικοί προσέφυγαν στο Εφετείο κατά της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Το Εφετείο αποφάσισε πως ισχύει η ελληνική νομοθεσία και δικαίωσε τους εκπαιδευτικούς. Η υπόθεση έφτασε στον Αρειο Πάγο προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να διεκδικήσουν επιπρόσθετες οικονομικές απολαβές και συγκεκριμένα τους μισθούς υπερημερίας. Η εισηγήτρια στην έκθεσή της σημειώνει ότι «η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας εκπαιδευτικού λειτουργού κατά το πρώτο έτος ή κατά τη λήξη της διετίας μπορεί να γίνει οποτεδήποτε από τον εργοδότη και είναι έγκυρη, έστω και αν δε γίνει εγγράφως και δεν καταβληθεί συγχρόνως με την καταγγελία αυτής το ποσό της πιο πάνω οφειλόμενης αποζημιώσεως». Είναι φανερό ότι μία τέτοια απόφαση του Αρείου Πάγου θα αποτελέσει πλήγμα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς συνολικά, χειροτερεύοντας τις ήδη δύσκολες συνθήκες στις οποίες εργάζονται.

Σοβαρές είναι πάντως και οι ευθύνες της κυβέρνησης, που ενώ τον περασμένο Μάη έφερε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τις εργασιακές σχέσεις των Ελλήνων εκπαιδευτικών του συγκεκριμένου σχολείου και παρόλο που γνώριζε ότι υπήρξαν και προηγούμενα εκπαιδευτικοί που δικαιώθηκαν δικαστικά, δε φρόντισε η ρύθμιση να έχει αναδρομική ισχύ. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας πριν λίγο καιρό βρέθηκε και στο Αρσάκειο Τιράνων, εξαίροντάς το ως «στολίδι», στο πλαίσιο της παρέμβασης της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακύρωση απόλυσης εργαζόμενου που αρνήθηκε απαράδεκτες εργοδοτικές αξιώσεις (2019-11-29 00:00:00.0)
Δικαιώνει τις τράπεζες για τα πανωτόκια (2006-01-03 00:00:00.0)
Απέρριψε το αίτημα της «Καθημερινής» (2003-12-03 00:00:00.0)
Εξωση στην ενοικιάστρια του "ΟΡΒΟ" (1998-12-30 00:00:00.0)
Υπέρ της "ελαστικότητας" και ο Αρειος Πάγος! (1998-07-14 00:00:00.0)
Τσοβόλας εναντίον κυβέρνησης και δικαστών (1996-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ