Παρασκευή 25 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
Πρώτα χτίστηκαν και τώρα ... πολεοδομούνται

Τη χρηματοδότηση δεκάδων μελετών πολεοδόμησης, οι οποίες καρκινοβατούν από το 1983 (!) έως και σήμερα και μέσω των οποίων εντάσσονται σε σχέδια πόλης 112.053 στρέμματα σε πολλές περιοχές της χώρας, ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Συγκεκριμένα, θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ειδικού Ταμείου Εθνικού Ρυθμιστικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΕΤΕΡΠΣ) με 18 εκατ. ευρώ η ολοκλήρωση μελετών 20 Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, 130 Πολεοδομικών Μελετών και 7 Μελετών Πράξεων Εφαρμογής που είχαν ανατεθεί από το 1983 έως το 1997 και είχαν μπλοκάρει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Σημειώνουμε ότι πολλές από τις περιοχές αυτές (ενδεικτικά αναφέρουμε Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, Δήλεσι Βοιωτίας, Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας, Καλύβια, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μαραθώνας, Λάκκα Αναβύσσου στην Αττική, Αυλίδα Εύβοιας) στο μεταξύ έχουν γεμίσει αυθαίρετα δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς: Δηλαδή ...πολεοδομήθηκαν μόνες τους! Το γεγονός αυτό παραδέχεται και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ο οποίος σε χτεσινή του δήλωση διευκρινίζει ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις τα σημερινά δεδομένα σε κάποιες περιοχές είναι διαφορετικά από την εποχή ανάθεσης των μελετών και δεν έχει κανένα νόημα η συνέχιση εκπόνησης των αντίστοιχων μελετών πολεοδόμησης. Ομως λύση δίνεται και γι' αυτές τις περιπτώσεις μέσω επανενεργοποίησής τους». Και για να μην ξεχνιόμαστε, πολλές από αυτές τις περιπτώσεις όσοι είχαν χτίσει ένα αυθαίρετο πρώτης κατοικίας εξακολουθούν να είναι όλα αυτά τα χρόνια όμηροι των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ...

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την επί τέσσερα χρόνια δική του καθυστέρηση να χρηματοδοτήσει τις μελέτες αυτές, δήλωσε ότι αυτό έγινε «λόγω μεγάλου ελλείμματος του ΕΤΕΡΠΣ και αδυναμίας του υπουργείου να καλύψει το σχετικό κόστος»!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στις μελέτες, των οποίων η ολοκλήρωση χρηματοδοτείται με σημαντική καθυστέρηση, περιλαμβάνονται και τέσσερις Πράξεων Εφαρμογής της περιοχής του Ελαιώνα, που εκκρεμούν από το 1991 και αφορούν σε τμήματα των Δήμων Αθηναίων, Ταύρου, Αιγάλεω και Περιστερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ