Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Η έλλειψη κονδυλίων οδηγεί στον αποκλεισμό των μαθητών

Για κοινωνικό αποκλεισμό και ρατσισμό καταγγέλλουν οι γονείς την κυβέρνηση

Μπορεί τα σχολεία της χώρας να άνοιξαν την περασμένη Δευτέρα, όμως το ίδιο δεν ισχύει για το Νηπιαγωγείο -Δημοτικό και Γυμνάσιο - Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης. Ολα τα σχολεία εκείνη την ημέρα έκαναν τον καθιερωμένο αγιασμό, όμως οι μαθητές των παραπάνω σχολείων διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να πάνε στα σχολεία τους, γιατί δεν υπάρχουν πούλμαν να τους μεταφέρουν εκεί. Σημειωτέον ότι τα δύο αυτά σχολεία εξυπηρετούν παιδιά από τη Σαλαμίνα, τη Βάρη, την Πεύκη, αλλά και άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Ο διαγωνισμός για να επιλεγεί η εταιρία ή ο ιδιώτης που θα αναλάβει τη μεταφορά των παιδιών στα σχολεία τους ξεκίνησε μόλις χτες. Μέχρι και πέρσι, όμως, η μεταφορά των 150 μαθητών γινόταν με ένα και μόνο πούλμαν, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα. Αίτημα των γονιών είναι να γίνει διαχωρισμός των δύο σχολείων και τα παιδιά να μεταφέρονται στα σχολεία τους με διαφορετικά πούλμαν. Δηλαδή, ένα πούλμαν να μεταφέρει τους μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού και ένα τους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου.

Το αίτημά τους αυτό το κοινοποίησαν στους υπεύθυνους από τις 6 Ιούνη 2000, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτε. Οταν απευθύνθηκαν στους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας και της Νομαρχίας - όπως καταγγέλλουν οι γονείς - τους αντιμετώπισαν απαράδεκτα, λέγοντάς τους ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί λόγω έλλειψης χρημάτων. Σημειωτέον ότι το ποσό που χρειάζεται για την αυτόνομη μεταφορά των μαθητών κάθε σχολείου είναι περίπου 50 εκατομμύρια το χρόνο.

«Θεωρούμε ότι αυτό το επιπλέον κόστος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν είναι δυνατό να σταθεί εμπόδιο για τη σωστή ψυχοσωματική, εκπαιδευτική, κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών μας», σημειώνουν οι γονείς, σε σχετικό υπόμνημα που έστειλαν οι Σύλλογοι Γονέων των παραπάνω σχολείων προς κάθε αρμόδιο.

Σ' αυτό καταγράφουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές: Τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να ξεκινούν από τα σπίτια τους (ιδιαίτερα αυτά των απομακρυσμένων περιοχών, όπως Σαλαμίνα, Βάρη κτλ.) στις 5.30 - 6 το πρωί και περπατούν τα περισσότερα μια σημαντική απόσταση για να πάρουν τα πούλμαν. Λόγω των μεγάλων αποστάσεων που διανύουν τα πούλμαν, του κυκλοφοριακού προβλήματος της Αθήνας και των διαφόρων καιρικών συνθηκών, τα πούλμαν φτάνουν στα σχολεία στις 9 το πρωί, με αποτέλεσμα τα παιδιά να χάνουν πάντα την πρώτη ώρα των μαθημάτων τους. Και το μεσημέρι την ώρα της επιστροφής χρειάζονται άλλες τόσες ώρες. «Η εκπαίδευσή τους έτσι συμπυκνώνεται στις 2 ώρες ημερησίως. Εμείς οι γονείς διερωτόμαστε, εάν ήταν τα δικά σας τα παιδιά θα δεχόσασταν την ταλαιπωρία αυτή των παιδιών σας;», επισημαίνεται στο υπόμνημα.

Επίσης, επειδή το ωρολόγιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου είναι 8.30 π.μ. - 1 μ.μ., υποχρεούνται, λόγω της κοινής μεταφοράς, να το ακολουθούν και οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου και όχι το πρόγραμμα που θα έπρεπε και «χάνουν» έτσι άλλη μια διδακτική ώρα την ημέρα.

«Για μας τους γονείς, αυτό σημαίνει παρεμπόδιση της εκπαίδευσης των κωφών και βαρηκόων παιδιών. Σημαίνει κοινωνικό αποκλεισμό και ρατσισμό, που τον δημιουργεί η ίδια η πολιτεία. Η ίδια η πολιτεία, που ισχυρίζεται ότι όλα τα παιδιά είναι ίσα και ίδια. Προφανώς, δεν εννοεί τα δικά μας παιδιά. Εμείς, λοιπόν, σας πληροφορούμε ότι τα παιδιά μας είναι ίσα και ίδια με όλα τα παιδιά και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε απ' όλα τα άλλα», τονίζουν οι γονείς στο υπόμνημα.

Οι γονείς προειδοποιούν ότι αν δε γίνει δεκτό το αίτημά τους για διαχωρισμό των μαθητών και μεταφορά τους στα σχολεία με διαφορετικά πούλμαν θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ