Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΑΝΤ
Αμεση εμπλοκή του γαλλικού στρατού

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.--

Σποραδικές ριπές όπλων διατάρασσαν χτες την τεταμένη ηρεμία στην Ντζαμένα, πρωτεύουσα του κεντροαφρικανικού Τσαντ, όπου η κυβέρνηση και ο στρατός του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί φάνηκε να έχουν προσωρινά έλεγχο της κατάστασης, κυρίως λόγω της εμπλοκής του γαλλικού στρατού που έχει βάση και δυνάμεις σ' αυτή την πρώην αποικία πάνω από μία 30ετία...

Χτες βράδυ, αναφέρθηκε πως οι αντάρτες άρχισαν να μπλοκάρουν την κίνηση αμάχων σε περιοχές έξω απ' την πρωτεύουσα, δίνοντας την εντύπωση πως ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις κατά των κυβερνητικών δυνάμεων. Μάλιστα, ένα απ' τα ηγετικά στελέχη των ανταρτών ο στρατηγός Μαχαμάτ Νούρι κατήγγειλε τη γαλλική πολεμική αεροπορία πως τις προηγούμενες μέρες βομβάρδισε σφοδρά ακόμη και κατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων πολιτών. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε τον τραυματισμό «τουλάχιστον 1.000» αμάχων.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε χτες πως απομάκρυνε τη διπλωματική αποστολή της απ' το Τσαντ, μετά το θάνατο δύο εργαζομένων. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» για την ένοπλη κρίση. Η Αφρικανική Ενωση αποφάσισε την αποστολή μεσολαβητών για την εκτόνωση της κρίσης και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης δήλωσε «πρόθυμος» να παρέμβει για την ειρήνευση στην περιοχή. Και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε πως το Παρίσι είναι έτοιμο «να κάνει το καθήκον» και να εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Τσαντιανών ανταρτών «όποτε το κρίνει απαραίτητο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ