Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας ξεκίνησε το Ιράν, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Ιρανού πρεσβευτή στη Ρωσία, Γολαμρεζά Ανσαρί, τις οποίες μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιταρ - Τας».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τουλάχιστον 6 νεκροί, 62 τραυματίες, αρκετοί από αυτούς σοβαρά, είναι ο απολογισμός της έκρηξης στο εργοστάσιο επεξεργασίας ζάχαρης «Imperial Sugar» κοντά στη Σαβάνα της Τζόρτζια, ανακοινώθηκε από την αστυνομία και την πυροσβεστική, η τελευταία μάλιστα σημείωσε ότι αγνοούνται έξι άνθρωποι οι οποίοι αναζητούνται.

ΜΟΣΧΑ.-- Στην περίπτωση που δε ρυθμιστεί το χρέος της Ουκρανίας, ο ρωσικός όμιλος «Gazprom» ανακοίνωσε χτες ότι θα σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου προς τη συγκεκριμένη χώρα την Τρίτη το πρωί.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Στην αναστολή της λειτουργίας δύο βασκικών κομμάτων για 3-5 χρόνια με την κατηγορία ότι αποτελούν βιτρίνα του εκτός νόμου κόμματος «Μπατασούνα» προχώρησε χτες η ισπανική δικαιοσύνη, ύστερα από απόφαση του δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Κένυα ενάμιση μήνα μετά την αιματηρή μετεκλογική κρίση εμφανίστηκε χτες ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που διαμεσολαβεί για την εξεύρεση λύσης. Παράλληλα, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν εικόνες και περιστατικά αυτοδικίας Κενυατών πολιτών κατά ληστών που προσπαθούν να επωφεληθούν απ' την κρίση για να λεηλατούν όσα περισσότερα καταστήματα και σπίτια μπορούν. Μετρήθηκαν πάνω από 20 περιπτώσεις πυρπόλησης κακοποιών μέσα στις τελευταίες λίγες μέρες.

ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΑΜ.-- Η βουλή της Τανζανίας εξέλεξε χτες τον Μιτζένγκο Πίτερ Πίντα νέο πρωθυπουργό, μετά την παραίτηση του προκατόχου του (Εντουαρντ Λοβάσα) λόγω εμπλοκής του σε μείζον σκάνδαλο διαφθοράς.

ΚΟΥΣΚΟ.-- Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν τις προηγούμενες δύο μέρες οι μαζικοί φορείς της ιστορικής περιοχής Κούσκο του Περού (1.000 χλμ. νότια της Λίμα) αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικές ξενοδοχειακές επενδύσεις. Καταγγέλλουν ότι αυτές θα αλλοιώσουν το χαρακτήρα της περιοχής όπου βρίσκεται το σημαντικότερο μνημείο του πολιτισμού των Ινκας, το Μάντσου Πίτσου.

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-- Η κυβέρνηση του Σαλβαδόρ, στενός σύμμαχος της κυβέρνησης Μπους, υιοθετώντας έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, κατηγορεί την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά της, χρηματοδοτώντας το αντιπολιτευόμενο Μέτωπο για την Εθνική Απελευθέρωση Φαραμπούτο Μαρτί. Την κατηγορία αυτή καταδίκασε η ηγεσία του Μετώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ