Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΒΙΟΜΑΓΝ»
Μεθοδεύσεις για οριστικό κλείσιμο!

Εκποιείται σιωπηρά ο εξοπλισμός της, ενώ πολυεθνικές εταιρίες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τις πλούσιες μεταλλευτικά εκτάσεις

Από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη «ΒΙΟΜΑΓΝ»
Από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη «ΒΙΟΜΑΓΝ»
Σε οριστική διάλυση οδηγούν κυβέρνηση και «ανταγωνίστριες» πολυεθνικές το άλλοτε κραταιό συγκρότημα παραγωγής λευκολίθου και προϊόντων του, πρώην «Σκαλιστήρη». Το ίδιο αναμένεται ότι θα συμβεί και με τα μεταλλεία πρώην «Παπαστρατή». Αυτό επιβάλλουν τα μονοπώλια, όπως η αυστριακή «RADEX», αυτό υλοποιεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς έντονες είναι οι διεργασίες για ξεπούλημα του υφιστάμενου εξοπλισμού και πώληση των εγκαταστάσεων σαν οικόπεδα!

Στο μεταξύ, αύριο το σωματείο της «ΒΙΟΜΑΓΝ», με θέμα τη διεκδίκηση των οφειλομένων, έχει συγκαλέσει συγκέντρωση των πρώην εργαζομένων στις 11 το πρωί στο κλειστό γυμναστήριο Μαντουδίου. Σήμερα, με τη διαδικασία πτώχευσης, που κίνησε και πέτυχε, ο τελευταίος ιδιοκτήτης της «ΒΙΟΜΑΓΝ», το εργοτάξιο και τα μεταλλεία έγιναν «μπάτε σκύλοι αλέστε...», ενώ στους πρώην εργαζόμενους χρωστάει ακόμα πάνω από 400.000.000 δραχμές. Τα χρήματα, σύμφωνα με το νόμο, οι εργαζόμενοι έπρεπε να τα πάρουν από τη διαδικασία εκποίησης της εταιρίας, αλλά, σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου, μηχανήματα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά «φεύγουν» από το εργοστάσιο χωρίς να γνωρίζει κανείς - εκτός απ' αυτούς που κάνουν τη χρυσοφόρα δουλιά - πού πηγαίνουν.

Ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος Κηρέως, ο οποίος συνεχώς υπονόμευε τον αγώνα των εργαζομένων, όταν βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν το κλείσιμο της επιχείρησης, πήρε από εκεί μπάζα λευκολίθου για να μειώσει το κόστος κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου του δήμου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην έχει ξανά τον «πονοκέφαλο» της επαναλειτουργίας του συγκροτήματος - ούτε καν σαν αίτημα - φροντίζει για την οριστική του διάλυση και, μέσω της διαδικασίας πτώχευσης, εκποιεί τον εξοπλισμό του. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει συνδικαλιστής στην εφημερίδα μας, ετοιμάζονται να πουλήσουν τις περιστροφικές μηχανές σε Τούρκους επιχειρηματίες και τις πρέσες στο αυστριακό μονοπώλιο «RADEX». Σημειώνεται ότι η Τουρκία θεωρείται ανταγωνιστής της χώρας μας στην παραγωγή λευκολίθου, ενώ το ενδιαφέρον των Αυστριακών χρονολογείται από το 1990. Τότε η «RADEX» είχε διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της ΝΔ, όχι όμως για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, αλλά για το χρυσοφόρο υπέδαφος των μεταλλείων «Σκαλιστήρη» και «Παπαστρατή».

Στο στόχαστρο είχε μπει τότε το πλούσιο σε λευκόλιθο υπέδαφος της περιοχής και οι ακόμα πλουσιότερες εκτάσεις των δύο μεταλλείων. Αν αυτό που επιδίωκε τότε η πολυεθνική δεν επιτεύχθηκε, έρχεται μεθοδευμένα σήμερα να το υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το σενάριο που προωθείται περιλαμβάνει δύο στάδια: Κατ' αρχήν την οριστική διασφάλιση της μη επαναλειτουργίας της επιχείρησης με την εκποίηση του κινητού εξοπλισμού, μηχανολογικού και άλλου, και στη συνέχεια - όταν η υπόθεση ξεχαστεί - θα γίνει το ξεπούλημα των χιλιάδων στρεμμάτων με το χρυσοφόρο λευκόλιθο. Αγοραστής δε θα είναι άλλος από την «RADEX». Σε αυτό το σημείο θα ολοκληρωθεί το παζλ και μαζί ο έλεγχος της Βορειοκεντρικής Εύβοιας από μια πολυεθνική και από έναν Εγγλέζο μεγαλοτσιφλικά, τον Φ. Ν. Μπέικερ!

Εκεί που άλλοτε δούλευαν πάνω από 6.500 εργάτες, σήμερα τα πάντα έχουν ερημώσει, αφού λεηλατήθηκαν και απομυζήθηκαν, από τους δύο ιδιοκτήτες που κατά σειρά έβαλαν στο χέρι την εταιρία. Ο Σκαλιστήρης αρχικά και στη συνέχεια ο Κ. Βαρβούτης (ως «ΒΙΟΜΑΓΝ»), επιβεβαιώνοντας έτσι το γεγονός ότι και η ΝΔ, όταν ήταν στην κυβέρνηση, και το ΠΑΣΟΚ, μοίρασαν αφειδώς προνόμια και χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο, καταδικάζοντας στη φτώχεια και τη μιζέρια τους εργαζόμενους και την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ