Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Διπλασιάζονται τα φορολογικά έσοδα

Υπερδιπλάσια έσοδα από τη φορολογία ακινήτων θα έχει το ελληνικό Δημόσιο το 2008, σε σύγκριση με το 2007, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έκανε προχτές στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ενωσης Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Βορείου Ελλάδος (ΕΦΟΒΕ), Ι. Τύρης, από το βήμα ημερίδας που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) με θέμα «Φορολογία Ακινήτων». Προέβλεψε ότι τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία ακινήτων θα ξεπεράσουν το 2008 το 1 δισ. ευρώ, έναντι 465 εκατ. ευρώ το 2007 και απέδωσε την κατακόρυφη άνοδο στις φορολογικές «μεταρρυθμίσεις» που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ (επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές, ο νόμος 3634/2008 για την κατάργηση του ΦΜΑΠ και την επιβολή Ενιαίου Τέλους Ακίνητων - ΕΤΑΚ κλπ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΦΟΒΕ περίπου 2 εκατομμύρια Ελληνες ιδιοκτήτες εξοχικής κατοικίας και άλλων κτισμάτων σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων, θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο κατοχής ακινήτων, το ΕΤΑΚ. Αντίθετα, η κατάργηση του ΦΜΑΠ και του φόρου κληρονομιάς ευνοεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες (απαλλάσσονται από το ΦΜΑΠ) και τις offshore εταιρείες. Ο Ι. Τυρής - που ήταν και ο κύριος εισηγητής στην ημερίδα - υπογράμμισε ότι παρά την ψήφιση μιας σειράς νέων φορολογικών νομοθετημάτων, η πολυνομία συνεχίζει να βαραίνει τα ακίνητα, καθώς 30 φόροι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ.

Στην ίδια ημερίδα μίλησε και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσος Κονακλίδης, (αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προκαλεί το δυσνόητο φορολογικό καθεστώς σε μεγάλο αριθμό αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών) και κάλεσε όλους τους μηχανικούς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό που έχει προγραμματίσει το Επιμελητήριο, ενάντια στην επιχειρούμενη ένταξη του ΤΣΜΕΔΕ στο Ταμείο των Επιστημόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ