Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Στο επίκεντρο τα αντιλαϊκά μέτρα

Στη γραμμή «δε μας επηρεάζει η ύφεση των ΗΠΑ, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε τις αναδιαρθρώσεις» επιμένει το οικονομικό επιτελείο της ΕΕ

Αντιμέτωπη με τις δεσμεύσεις που η ίδια είχε επιμείνει να αναλάβει βρίσκεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γύρω από το ζήτημα των ισοσκελισμένων κρατικών προϋπολογισμών από το 2010 και μετά, καθώς διάφορες χώρες - μέλη της ΕΕ επικαλούνται τώρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους και ζητούν μετάθεση του συγκεκριμένου στόχου. Το όλο θέμα, μαζί με τις εκτιμήσεις των υπουργών Οικονομίας για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και το ενδεχόμενο ξεσπάσματος μιας κρίσης, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις Συνόδους του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ που συνεδρίασε τη Δευτέρα και του ΕΚΟΦΙΝ οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομίας προσπάθησαν να διασκεδάσουν τους φόβους για τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας νέας οικονομικής κρίσης, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η κρίση αφορά περισσότερο στην οικονομία των ΗΠΑ, για την οποία όλο και περισσότεροι χρηματοοικονομικοί όμιλοι εκτιμούν ότι ήδη εισήλθε στη φάση της ύφεσης (κρίσης). Την ίδια στιγμή οι υπουργοί της ΕΕ εκφράζουν μεν την ανησυχία τους για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ενωση, ταυτόχρονα, όμως, υποστηρίζουν την άποψη ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν οδεύει σε ύφεση. Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν έχει κάποια λογική αιτία ώστε να φοβάται το ενδεχόμενο ύφεσης, επαναλαμβάνοντας και παλαιότερες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες «η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει τα ίδια οικονομικά προβλήματα με τις ΗΠΑ και συνεπώς δεν απαιτούνται αντίστοιχα έκτακτα μέτρα τόνωσης της οικονομίας». Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο της ΕΕ δε βρήκε ακόμα μια ευκαιρία, την ευκαιρία των απειλών για το ενδεχόμενο κρίσης, ώστε να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των αναγκαίων - δήθεν - αναπροσαρμογών και μεταρρυθμίσεων στην οικονομία των χωρών - μελών της ΕΕ. Πρόκειται για το σύνολο των αντιδραστικών προσαρμογών των οικονομιών στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, ανάγκες που όχι μόνο δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες των εκατοντάδων εκατομμυρίων εργαζομένων, αλλά, αντίθετα, κινούνται στην κατεύθυνση της υπονόμευσης και της κατάργησης και των εναπομεινάντων δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ αναμενόταν να κυριαρχήσει η άρνηση της Γαλλίας να ακολουθήσει τη δέσμευση που είχε αναληφθεί σε επίπεδο Ευρωζώνης για την επίτευξη ισοσκελισμένων ή και πλεονασματικών προϋπολογισμών, μέχρι το τέλος του 2010. Μια τέτοια προσπάθεια, όπως έχει αποκαλύψει ο «Ρ», για την περίπτωση της χώρας μας, αλλά και για τις άλλες χώρες, σημαίνει επιτάχυνση των δημοσιονομικών πολιτικών, κάτι που μεταφράζεται σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, τόσο για την αύξηση των δημόσιων εσόδων, όσο και για το ακόμα μεγαλύτερο τσεκούρωμα των κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων σε τομείς της Υγείας και της Παιδείας, οι πρόσθετοι φόροι και η μεθοδευόμενη νέα αύξηση του ΦΠΑ, οι «συμπράξεις» του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, κ.ο.κ.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που προβάλλει η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, από τον Απρίλη του 2007, όταν οι χώρες της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να μηδενίσουν το δημόσιο έλλειμμα μέχρι σήμερα, έχουν μεσολαβήσει αρνητικές εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, αλλά και στην οικονομία της ΕΕ, η οποία εισήλθε σε φάση επιβράδυνσης. Οι εξελίξεις αυτές δεν επιτρέπουν την παραπέρα άμεση μείωση του ελλείμματος σε αυτή τη φάση. Η θέση της Γαλλίας έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζ. Κ. Γιούνκερ, να μιλήσει για προσπάθεια μονομερούς αλλοίωσης του χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει οι χώρες της Ευρωζώνης για τη μείωση του ελλείμματος. Την ίδια στιγμή ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, φοβούμενος ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας, την κάλεσε να αποφύγει τις ...εύκολες λύσεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όπως είναι η αύξηση των ελλειμμάτων, οι οποίες μπορεί να στοιχίσουν ακριβά μεσομακροπρόθεσμα.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της δικής μας χώρας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τη δέσμευση για μηδενισμό του ελλείμματος, αλλά, όπως σημειώνουν παρατηρητές των εξελίξεων στις Βρυξέλλες, δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανο, παρά το γεγονός ότι ο Γ. Αλογοσκούφης θέλει να δείχνει «καλή διαγωγή», η ελληνική πλευρά να θελήσει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνει το προηγούμενο της Γαλλίας, για περιθώριο απόκλισης, χωρίς κοινοτικές παρενέργειες.

Κινητικότητα Μπαρόζο

Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν στην ΕΕ τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας είναι και το γεγονός ότι στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομίας, στην οποία συζητήθηκε και η αρνητική διεθνής οικονομική συγκυρία, πήρε μέρος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, για πρώτη φορά από το 2005. Το μήνυμα που έστειλε στους υπουργούς Οικονομίας και στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ήταν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να ξεπεράσει τη διεθνή κρίση, ενώ τάχθηκε κατά της λήψης αμερικανικού τύπου μέτρων υπέρ της κατανάλωσης για τη διατήρηση τεχνητής ανάπτυξης. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, η σταθερότητα, η αξιοπιστία και η ισχύς του ευρώ, καθώς και η αξιοσημείωτη αντοχή των οικονομιών χάρη και στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα αντεπεξέλθουμε στην οικονομική θύελλα, εφόσον επιδείξουμε την απαραίτητη προσοχή. Ο Μπαρόζο είχε ιδιαίτερη συνάντηση και με τον Τρισέ, στον οποίο επανέλαβε την απόλυτη προσήλωση της Κομισιόν στην ανεξαρτησία της Τράπεζας. Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχει περιθώριο για καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, κάνοντας με τον τρόπο αυτόν έμμεση αναφορά στο θέμα των ευρωεπιτοκίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η οικονομία της Ευρωζώνης με την ύφεση στο προσκήνιο(2014-08-31 00:00:00.0)
Ο λογαριασμός της κρίσης στους λαούς...(2009-01-21 00:00:00.0)
Υπεράνω όλων η στρατηγική της Λισαβόνας(2008-09-13 00:00:00.0)
Το «Διευθυντήριο» της ΕΕ είναι εδώ...(2008-01-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2003-11-28 00:00:00.0)
Ο επιτάφιος του «Συμφώνου Σταθερότητας» στην Ευρωπαϊκή Ενωση(2002-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ