Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΟ ΙΣΧΥΡΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ξύπνησε ο εφιάλτης του '86

Ο Εγκέλαδος χτύπησε με 6,5 και 6,4 Ρίχτερ χωρίς να σημειωθούν σοβαρές ζημιές. Κρίσιμο το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης επισημαίνει στο «Ρ» ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος

Ρωγμές σε σπίτια και σχολεία προκάλεσε ο χτεσινός ισχυρός σεισμός, κύρια στην περιοχή της νότιας Πυλίας, στη Μεσσηνία

Eurokinissi

Ρωγμές σε σπίτια και σχολεία προκάλεσε ο χτεσινός ισχυρός σεισμός, κύρια στην περιοχή της νότιας Πυλίας, στη Μεσσηνία
Ισχυρή σεισμική δόνηση, 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε χτες το μεσημέρι 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καλαμάτας και νότια της Μεθώνης, στις 12.09 το μεσημέρι. Ο σεισμός «ταρακούνησε» τη νότια Πελοπόννησο και έγινε αισθητός μέχρι και στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Πάτρα, ακόμη και στην Αθήνα.

Δύο ώρες αργότερα - στις 14.08 το μεσημέρι - έγινε νέος σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο, αναστατώνοντας και πάλι τους κατοίκους της περιοχής. Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο - και στις δύο περιπτώσεις - εκτιμάται στα 30 χιλιόμετρα, δηλαδή πρόκειται για επιφανειακό σεισμό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι λόγω ανυπαρξίας ενιαίου δικτύου σεισμογράφων, υπήρξαν διαφορετικές εκτιμήσεις για το ακριβές μέγεθος του πρώτου σεισμού: Η Πάτρα έδινε μέγεθος 6,8 Ρίχτερ, ενώ σεισμολόγοι έδιναν 6,7.

Στο μυαλό των κατοίκων ξύπνησε ο εφιάλτης του 1986 με το σεισμό των 6 Ρίχτερ και τους 20 νεκρούς και 80 τραυματίες. Ωστόσο, χτες δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, ενώ και οι ζημιές ήταν ελάχιστες. Οπως έλεγαν οι σεισμολόγοι, αυτό οφείλεται σε δύο παραμέτρους: Αφ' ενός στο γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν επί του θαλάσσιου χώρου και αφ' ετέρου στο γεγονός ότι ήταν μακριά από κατοικημένη περιοχή. «Αρκεί να θυμηθούμε τι προκάλεσε ένας πολύ μικρότερος σεισμός, στην Αθήνα, με μέγεθος 5,9 Ρίχτερ», τονίζει στο «Ρ» ο Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος - ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ρωγμές σε σχολεία

Οι κυριότερες ζημιές αφορούσαν ρωγμές σε σχολικά κτίρια και αλλού. Συγκεκριμένα, στο Δήμο Κορώνης, έσπασε αγωγός υδροδότησης με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην υδροδότηση των χωριών Κορώνη, Ακριτοχώρι και Χαροκοπιό.

Τα σημαντικότερα προβλήματα σε σχολικές μονάδες, αφορούν στα δημοτικά σχολεία των χωριών Κάμπου, Αρφαρών, Πεταλιδίου, Κορυφασίου, 1ο Πύλου, Χαροκοπιού, Κορώνης και 6ου Καλαμάτας. Ιδιαίτερα για το τελευταίο, σημειώνεται ότι από το 2005 με τον πρώτο προσεισμικό έλεγχο, είχαν εντοπιστεί προβλήματα και είχαν απαιτηθεί συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες, όμως, ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν.

Τέλος, μικρορωγμές σε σπίτια, παρουσιάστηκαν στα χωριά της νότιας Πυλίας, στη Μεσσηνία.

Ζητούμενο η αντισεισμική θωράκιση

Οι σεισμολόγοι είχαν συστήσει, χτες, στους κατοίκους των περιοχών να βρίσκονται σε ανοιχτές περιοχές, διότι το ενδεχόμενο μετασεισμών - ακόμη και ισχυρών που να πλησίαζαν τα 6 Ρίχτερ - ήταν ανοιχτό.

Οπως σημειώνει ο Σταύρος Τάσσος, η περιοχή βρίσκεται σε μια «σεισμική διέγερση». Οπως τόνισε, «απ' τη στιγμή που δεν μπορεί να προβλεφθεί το φαινόμενο του σεισμού, το ζητούμενο είναι όταν θα γίνει να είμαστε έτοιμοι, απ' όλες τις απόψεις, να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειές του».

Οι χτεσινές ισχυρές σεισμικές δονήσεις, είναι οι τελευταίες ενός «μπαράζ» σεισμών, που έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου από το Γενάρη. Συγκεκριμένα: Στις 6 Γενάρη, 6,6 Ρίχτερ στο Λεωνίδιο. Στις 29 Γενάρη, 5 Ρίχτερ, στην Αίγινα. Στις 4 Φλεβάρη δύο νέοι ισχυροί σεισμοί, 5,4 και 5,5 Ρίχτερ σε Αίγιο και Αχαΐα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ