Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αποδοκίμασαν τον Μουσάραφ οι ψηφοφόροι

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νικητής στην εκλογική αναμέτρηση της Δευτέρας, αναδεικνύεται, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, το Κόμμα του Λαού του Πακιστάν (ΡΡΡ), του οποίου ηγούνταν η δολοφονηθείσα Μπεναζίρ Μπούτο, εκλέγοντας τους περισσότερους εκπροσώπους στην Εθνοσυνέλευση του Πακιστάν. Δεύτερος ήρθε ο Ναουάζ Σαρίφ, ενώ συντριπτική ήττα υπέστη το κόμμα που υποστήριξε τον Πρόεδρο της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, καταλαμβάνοντας μόλις την τρίτη θέση.

Με την αποχή να είναι, όπως αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις, σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, στο Κοινοβούλιο των 272 εδρών, το ΡΡΡ κέρδισε τις 86, ο Ν. Σαρίφ και το ΡΜL-N 64, το κόμμα του προέδρου PML-Q 37, ενώ οι άλλες δυνάμεις συγκεντρώνουν τις υπόλοιπες 58 έδρες με μεγάλη διαφορά από τους πρώτους.

Φήμες θέλουν συνεργασία των δύο πρώτων κομμάτων, που αθροιστικά τα ποσοστά τους φτάνουν το 60%, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, που όπως υπόσχονται θα προσπαθήσει να φέρει την ελευθερία και τη δημοκρατία στο Πακιστάν... Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις χθεσινές δηλώσεις Σαρίφ, που δήλωσε έτοιμος για σύναψη συνεργασιών, προκειμένου να αποδυναμωθεί ο Π. Μουσάραφ και να «επιστρέψει η δημοκρατία».

Τα αποτελέσματα εκφράζουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια προς τον Π. Μουσάραφ, καθώς ερμηνεύονται ως ψήφος διαμαρτυρίας. Ωστόσο και οι νικητές των εκλογών εάν συνεργαστούν και σχηματίσουν κυβέρνηση, δε θα αποκλίνουν από τις αμερικανικές κατευθυντήριες γραμμές, ούτε θα αποκηρύξουν την πολιτική «πάταξης της τρομοκρατίας» του Προέδρου. Σε δηλώσεις τους άλλωστε τάσσονται υπέρ της πάταξης της τρομοκρατίας, κομίζοντας ως μοναδική καινοτομία, τον «εκδημοκρατισμό»...

Από την πλευρά των ηττημένων, ο εκπρόσωπος του PML - Q, Ταρίκ Αζίμ, παραδέχτηκε δημόσια την αποτυχία του κόμματός του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «αποδεχόμαστε την ετυμηγορία του έθνους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ