Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φίλησε» τις 402 δραχμές το δολάριο

Προς 401,8 δραχμές θα πωλείται σήμερα το αμερικανικό δολάριο από τις εμπορικές τράπεζες, καθώς η ισοτιμία της δραχμής ακολουθεί την πορεία απαξίωσης του ευρώ στη διεθνή χρηματαγορά. Η δραχμή χάνει από την αρχή του 2000 το 20,63% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο και περισσότερο από το 15% σε σχέση με το γιεν.

Ο εκπεσμός του ευρώ χειροτερεύει την κατάσταση σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, οδηγώντας σε άνοδο τα μακροπρόθεσμα επιτόκια του κρατικού δανεισμού. Η πορεία αυτή καθώς δε συντελείται με τους ίδιους ρυθμούς έχει ήδη οδηγήσει σε νέα διεύρυνση, σε περαιτέρω απόκλιση, το επίπεδο των επιτοκίων ανάμεσα στα κράτη της ζώνης ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην περίπτωση των κρατικών χρεογράφων, ευνοημένες αποδεικνύονται οι χώρες του λεγόμενου σκληρού πυρήνα, ενώ περισσότερο ευάλωτες είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Είναι επομένως εύλογο πως η αναμενόμενη ένταξη της Ελλάδας στην ζώνη ευρώ θα γίνει με όρους πολύ χειρότερους από αυτούς που, πριν από λίγους μήνες, πρόβαλλε η κυβερνητική προπαγάνδα. Αλλωστε η πρόσφατη μεγάλη ανατίμηση του δολαρίου και του γιεν έχει διαφορετική επίπτωση από χώρα σε χώρα τόσο στο επίπεδο του πληθωρισμού όσο και στο εμπορικό ισοζύγιο, φέρνοντας στην ημερήσια διάταξη τις εγγενείς αντιφάσεις της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής και της ΟΝΕ.

Κάτω από αυτή τη συγκυρία το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σήμερα σε νέα δημοπρασία κρατικού χρέους διάρκειας 20 ετών προκειμένου να εισπράξει 220 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ