Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Κινητοποιήσεις και στην Ελλάδα

Αύριο η πικετοφορία των εργαζομένων στη Λάρισα. Αρνούνται οι κυβερνώντες να πάρουν μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών μαζών από τις συνεχείς ανατιμήσεις

Πικετοφορία διαμαρτυρίας κατά των ανατιμήσεων στα καύσιμα διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καταγγέλλοντας την ασύδοτη και κερδοσκοπική δράση των πολυεθνικών και των κυβερνήσεών τους. Το ΕΚ Λάρισας καλεί σε συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα του νομού, που πλήττονται από τις ανατιμήσεις των καυσίμων, να συμμετάσχουν στην πικετοφορία, ώστε να απαιτηθεί από την κυβέρνηση η δραστική μείωση των φόρων στα καύσιμα, η μείωση του ποσοστού κέρδους των πολυεθνικών και η πριμοδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

«Την ώρα που οι ευρωπαϊκοί λαοί αγαναχτούν και οι εργατικές οικογένειες σ' ολόκληρο τον κόσμο ανησυχούν δικαιολογημένα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι: "Θα ξεκινήσει έλεγχος των τιμών των πρατηρίων από τις κατά τόπους Ενώσεις Καταναλωτών..."! Δηλαδή κοροϊδία. Αφού με φτηνά τρικ επιχειρεί να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου.

«Καλούμε την κυβέρνηση -τονίζεται- να μειώσει άμεσα και δραστικά τους φόρους και τους δασμούς, να μειώσει το ποσοστό κέρδους των πολυεθνικών μονοπωλίων, να πριμοδοτήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και το πετρέλαιο της αγροτικής παραγωγής. Το ΕΚ Λάρισας μαζί με τους αγρότες, τους επαγγελματίες και τα συνδικάτα, παίρνει πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της επιβίωσης του ελληνικού λαού. Η κοροϊδία και η εκμετάλλευση από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο θ' αποκρουστούν».

Η κυβέρνηση, πάντως, κλιμακώνοντας τις αντιλαϊκές επιλογές της εμφανίζεται αρνητική στο ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας στα καύσιμα. Αντί για τη λήψη παρόμοιων μέτρων που θα αντιμετώπιζαν, σ' αυτή τη φάση, ουσιαστικά το πρόβλημα, περιορίζεται στους εμπλεκόμενους παράγοντες στην παραγωγή και διακίνηση καυσίμων, με στόχο να βρεθεί τρόπος συγκράτησης των τιμών στα καύσιμα. Με δεδομένη τη στάση του κάθε εμπλεκόμενου φορέα, που δεν προτίθεται να υποχωρήσει διότι θίγονται τα μικρά ή μεγάλα του συμφέροντα, είναι από τώρα βέβαιο ότι η συνάντηση δε θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Και να έχει «αποτέλεσμα» έτσι όπως το εννοεί, - αυτό δηλαδή που θα επιθυμούσε - η κυβέρνηση, θα είναι εφήμερο.

Ηδη τα Ελληνικά Πετρέλαια όπου την περασμένη εβδομάδα «απορρόφησαν» τρεις δραχμές από την αύξηση, δυσανασχετούν για την απώλεια των κερδών, αφού -όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες- τα ΕΛΠΕ είναι εισηγμένη επιχείρηση στο Χρηματιστήριο και δεν μπορούν να έχουν απώλειες κερδών. Στο ίδιος μήκος κύματος είναι σίγουρο ότι θα κινηθούν και οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, ενώ οι βενζινοπώλες δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα περιθώριο αποκλιμάκωσης των τιμών.

Στο «χορό» της παραπλάνησης των καταναλωτών, μπήκε και το Ινστιτούτο Καταναλωτών, που χθες πραγματοποίησε τιμοληψίες σε πρατήρια και από σήμερα, όπως έλεγαν χθες οι υπάλληλοι που «σηκώνουν» το 1721 (τηλέφωνο του ΙΝΚΑ), από τις 11πμ και μετά θα ενημερώνουν τους καταναλωτές ποια πρατήρια έχουν φθηνή βενζίνη!

Δεν είναι όμως μόνο τα καύσιμα που «τρέχουν». Μαζί τους τρέχουν και μια σειρά άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, που, στα πλαίσια μετακύλησης του κόστους λόγω ακριβών πρώτων υλών και εξαιτίας της ανόδου της ισοτιμίας του δολαρίου, αυξάνονται από το μεγάλο κεφάλαιοκατακόρυφα. Μαζί με τα πλαστικά, χημικά, κόμιστρα ταξί, εισιτήρια κλπ, αυξήσεις του ύψους 15 - 20% παρατηρούνται και στα εισαγόμενα τρόφιμα (ρέγκες, καλαμαράκια, όσπρια) λόγω της αύξησης της τιμής του δολαρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ