Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πώληση δημόσιου μνημείου σε ιδιώτες

Κατά της πώλησης η παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα»

Από τη συμβολική κατάληψη του διατηρητέου μνημείου από τη δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα». Το σύνθημα του πανό της παράταξης είναι: «Οχι στο ξεπούλημα του κτιρίου. Να δοθεί στο δήμο»

Motion Team

Από τη συμβολική κατάληψη του διατηρητέου μνημείου από τη δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα». Το σύνθημα του πανό της παράταξης είναι: «Οχι στο ξεπούλημα του κτιρίου. Να δοθεί στο δήμο»
Η διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τελικά υλοποίησε ό,τι σχεδίαζε. Πώλησε, εν κρυπτώ, σε τεχνική εταιρεία, έναντι 4 εκατ. ευρώ, το διατηρητέο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Ολγας 105, που τα τελευταία χρόνια στέγαζε τον Οργανισμό Ρυθμιστικού - Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Αρχικά η πώλησή του εμποδίστηκε από τους φορείς της πόλης που αντέδρασαν και αποφασίστηκε η δωρεά του στο ΥΠΠΟ. Πρόταση που έγινε αποδεκτή τον Ιανουάριο του 2007 από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Ομως, η απόφαση αυτή ανακλήθηκε (Οκτώβρης 2007), διότι, όπως ισχυρίζεται ο ΕΕΣ, το ΥΠΠΟ επέδειξε κωλυσιεργία στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για αποδοχή της δωρεάς.

Θυμίζουμε ότι το 2005, η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» πραγματοποίησε συμβολική κατάληψη ενάντια στο ξεπούλημα και συνέχισε μια μαζική δράση, ώστε να μη βγει το ιστορικό στολίδι της πόλης στο «σφυρί». Η παράταξη διεκδικούσε να αξιοποιηθεί το πανέμορφο αρχιτεκτονικά και ιστορικής σημασίας μνημείο προς όφελος της πόλης, είτε μέσω της αγοράς του από το Ελληνικό Δημόσιο, σε συμβολική τιμή, είτε μέσω της συμβολικής μίσθωσής του από το Ελληνικό Δημόσιο και την παραχώρηση της χρήσης του στο Δήμο της Θεσσαλονίκης.

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε σκανδαλώδη την πώληση του κτιρίου και ζητά παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να σταματήσει το ξεπούλημα. Μάλιστα, θα συζητήσει το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο, που είχε παραχωρηθεί, ως δωρεά του Δημοσίου, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) και χαρακτηρίστηκε διατηρητέο (1977), αναπαλαιώθηκε με χρήματα του λαού από τον κρατικό προϋπολογισμό (850 εκατ. δρχ.) για να στεγάσει τον Οργανισμό «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997». Στην κατοχή, σ' αυτό στεγάστηκε η Γκεστάπο και χρόνια αργότερα το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ