Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αμεση ... εφαρμογή του νόμου - πλαισίου

Καταρτίστηκε χτες εσωτερικός κανονισμός του ιδρύματος στο πνεύμα του νόμου - πλαισίου

Μια μόλις εβδομάδα μετά τη γνωστοποίηση του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού του υπουργείου Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πειραιά σπεύδει να καταρτίσει Κανονισμό του ιδρύματος στην κατεύθυνση της υλοποίησης του νόμου - πλαισίου.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός που ενέκρινε χτες η Σύγκλητος του ιδρύματος κινείται στη λογική του «πρότυπου εσωτερικού κανονισμού» του υπουργείου Παιδείας, χωρίς να περιλαμβάνει όλες του τις πλευρές. Ετσι, προβλέπεται ότι το άσυλο εφαρμόζεται στους χώρους που γίνεται διδασκαλία και έρευνα, δηλαδή μια σειρά χώροι του Πανεπιστημίου «μένουν εκτός» ασύλου! Για τη συμμετοχή των φοιτητών στις ψηφοφορίες για την εκλογή Συγκλήτου και Προέδρων τμημάτων προβλέπεται ότι οι φοιτητές συμμετέχουν διά των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους, εκτός και αν εφαρμόζεται η καθολική ψηφοφορία. Με άλλα λόγια, αφήνει ανοιχτό το στόχο για πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου - πλαισίου, αλλά κατοχυρώνει «εναλλακτικές» λύσεις...

Ακόμα, προβλέπεται να φτιαχτεί μονάδα διασφάλισης ποιότητας, προβλέπεται ότι σε κάθε μάθημα διανέμεται ένα σύγγραμμα, καθώς και η απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας μετά το πέρας του διπλάσιου του προβλεπόμενου χρόνου σπουδών. Προβλέπονται προαπαιτούμενα μαθήματα και πιστωτικές μονάδες, ενώ ορίζεται ότι στα μεταπτυχιακά προγράμματα οι φοιτητές μπορεί να καταβάλλουν δίδακτρα.

Η κατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού, όπως και άλλες πλευρές του νόμου - πλαισίου και προηγούμενων αντιδραστικών νομοθετημάτων σκοντάφτουν στην αντίσταση φοιτητών και πανεπιστημιακών, που απαιτούν την κατάργηση - μη εφαρμογή του νόμου - πλαισίου που καθιερώνει την επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων. Είναι τυχαίο ότι η ΠΚΣ ήταν μεν ενήμερη για τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, ωστόσο δεν είχε ενημερωθεί ότι η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού;

Τον εσωτερικό κανονισμό υπερψήφισε η ΔΑΠ, ενώ τον καταψήφισαν η ΠΚΣ και η ΠΑΣΠ. Ωστόσο, η ΠΑΣΠ, παρόλο που γνώριζε ότι συζητιέται ο εσωτερικός κανονισμός στη Σύγκλητο, δεν ενημέρωσε τους φοιτητές. Αμέσως μετά την ψήφιση του εσωτερικού κανονισμού, η ΠΚΣ ενημέρωσε τους φοιτητές για την εξέλιξη και προχώρησε σε άμεση παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο. Η ΠΚΣ καλεί σε ανοιχτό ΔΣ σήμερα και γενική συνέλευση την ερχόμενη εβδομάδα για να πάρουν θέση οι φοιτητές για τον εσωτερικό κανονισμό και να οργανώσουν τη δράση του συλλόγου ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ