Πέμπτη 13 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΤΖΑΣΤΙΝ ΤΣΑΝΤΓΟΥΙΚ
Η άλλη ερωμένη του βασιλιά

Οταν ξέρεις τον ήρωα, όταν γνωρίζεις τον Ερρίκο τον 8ο, όταν είναι γνωστό πως παντρεύτηκε έξι γυναίκες, δυο από τις οποίες αποκεφάλισε, δυο τις χώρισε, μία πέθανε ενώ γεννούσε, μια από φυσικό θάνατο, και μία γλίτωσε γιατί, στο μεταξύ, είχε πεθάνει εκείνος, δε συμβιβάζεσαι με την ταινία του Τζάστιν Τσάντγουικ, «Η άλλη ερωμένη του βασιλιά». Τη βλέπεις σαν κλασικό εικονογραφημένο για παιδιά ή για τρυφερές υπάρξεις, που αρέσκονται στα κούφια ρομαντικά κινηματογραφικά αφηγήματα. Η ζωή και τα έργα αυτού του τραγικού βασιλιά είναι απείρως μεγαλύτερα από αυτά της ταινίας! Μην ξεχνάμε πως έκανε τον εαυτό του ακόμα και πάπα (αρχηγό της Αγγλικανικής εκκλησίας)! Τότε που ο πάπας είχε μεγάλη αξία (επιρροή), πολύ μεγαλύτερη από σήμερα.

Ας βάλουμε, όμως, μια τάξη στα πράγματα. Ο Τζάστιν Τσάντγουικ είχε στα χέρια του ένα λαυράκι και αυτός, στηριζόμενος στο εμπορικά πετυχημένο μυθιστόρημα της Φιλίπα Γκρέγκορι, προτίμησε να ασχοληθεί με τα λέπια του! Με δυο από τις γυναίκες του «άτακτου» βασιλιά και μάλιστα με καθαρά ρομαντικό τρόπο! Για την ακρίβεια δεν ασχολήθηκε με τον Ερρίκο τον 8ο, αλλά με τις αδερφές Μπολέιν. Η μια από τις οποίες υπήρξε ερωμένη του (και του γέννησε το πολυπόθητο αγόρι) και η άλλη, γυναίκα του την οποία αποκεφάλισε και η οποία, τελικά, γέννησε την πρώτη γυναίκα βασίλισσα της Αγγλίας (Ελισάβετ).

Βέβαια, τόσο το βιβλίο όσο και η ταινία, ξεσκεπάζουν αρκετά από το παρασκήνιο. Μιλάνε για τις ίντριγκες, για τις συνωμοσίες, για τις προδοσίες, για τον κυνισμό των αυλικών (αυλικοί, γενιά καταραμένη, ωρύεται ο Ριγγολέτο στην ομώνυμη όπερα του Βέρντι), για τη θέση της γυναίκας, για την «πονηριά» της γυναίκας (εκείνης της εποχής και εκείνης της τάξης). Ομως, και πάλι όλα αυτά είναι λίγα, πολύ λίγα μπροστά στην πραγματικότητα. Ο Ερρίκος ο 8ος ήταν πράγματι ένας «σπάνιος» άντρας. Στο ξεκίνημά του ήταν ένας χαρισματικός νέος (πρίγκιπας), που σιγά-σιγά μετατράπηκε σε έναν διεφθαρμένο αλλά και τραυματισμένο και δυστυχισμένο βασιλιά. Ηταν ο ίδιος μια τραγωδία.

Παράλληλα, όμως, ήταν και ο βασιλιάς που τα έβαλε με την πανίσχυρη τότε καθολική εκκλησία. Κάποιοι ισχυρίζονται γιατί δεν του έδινε διαζύγιο, κάποιοι άλλοι, οι πιο σοβαροί, γιατί ήθελε - και πέτυχε - να απαλλαγεί από τη θηλιά της καθολικής εκκλησίας και του πάπα! (Η καθολική εκκλησία και ο πάπας πάτησε πόδι στην Αγγλία από τον πρώτο μ.Χ. αιώνα). Η ανακήρυξη ξεχωριστής εκκλησίας και η προσάρτηση της Ουαλίας ελευθέρωσε το δεξί χέρι του Ερρίκου του 8ου, τον Θωμά Κρόμγουελ, ο οποίος ενεργώντας στο όνομά του δεν άφησε μοναστήρι για μοναστήρι. Ο Ερρίκος ο 8ος έγινε κυρίαρχος του παιχνιδιού!

Σας έδωσα μερικές χρήσιμες πληροφορίες, σας θύμισα σωστότερα για ποιον άνθρωπο μιλάμε, για να καταλάβετε γιατί η ταινία είναι μικρότερη των περιστάσεων. Αν, όμως, ο θεατής έχει πρόχειρα στο μυαλό του την ιστορία του Ερρίκου του 8ου, αλλά και αυτή της Αγγλίας εκείνης της εποχής, τότε διά της ατόπου μπορεί να δει περισσότερα πράγματα από αυτά που δείχνει η ίδια η ταινία.

Παίζουν: Νάταλι Πόρτμαν, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Eρικ Μπάνα, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Μαρκ Ρέιλανς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ