Πέμπτη 13 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Παχύσαρκες»... πολιτικές

Ιδιαίτερα φάνηκαν να... κόπτονται οι αρμόδιοι, όπως ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, στο προχτεσινό συνέδριο που αφορούσε το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, όπου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει την πρωτιά... Η κακή διατροφή στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών και εφήβων (σχολείο, χώροι αναψυχής και διασκέδασης) το αντίστοιχο φαινόμενο στο σπίτι εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς χρόνου των γονιών, η απουσία καθημερινής άσκησης (ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες) αναφέρθηκαν σαν κύριες αιτίες του φαινομένου.... Παρόλα αυτά όμως δε θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι αυτές που αναφέρθηκαν σαν βασικές αιτίες της παχυσαρκίας δεν είναι άσχετες από τους ρυθμούς ζωής που επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα διαχείρισης στην κοινωνία. Το οποίο μάλιστα οι αρμόδιοι (που υποτίθεται κόπτονται για το πρόβλημα) το υπηρετούν πιστά με βάση τις πολιτικές που εφαρμόζουν... Οπως για παράδειγμα στον αθλητισμό.

Με αφορμή το συγκεκριμένο πρόβλημα, για πολλοστή φορά από κυβερνητικούς παράγοντες δεν ειπώθηκε τίποτε το ουσιαστικό (και άμεσα πραγματοποιήσιμο) που να αφορά στον (ανύπαρκτο) σχολικό αθλητισμό ή (τα επίσης ανύπαρκτα) ανάλογα προγράμματα μαζικής λαϊκής άθλησης που θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα της παχυσαρκίας των παιδιών (και όχι μόνο βέβαια). Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε και εφαρμόζει η ΝΔ στον αθλητισμό (όπως και οι αντίστοιχες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ παλιότερα) ήταν αυτές που απαξίωσαν τα ερασιτεχνικά σωματεία με αποτέλεσμα τμήματα υποδομής και οι ακαδημίες τους να φυτοζωούν και χιλιάδες παιδιά να εγκαταλείπουν την άθληση.

Ευαγγελίζονται οι αρμόδιοι την επαναφορά της «αλάνας» όταν είναι γνωστή η έλλειψη χώρων άθλησης ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα ενώ όσοι ελεύθεροι υπάρχουν και μπορούν να αξιοποιηθούν, παραχωρούνται με τις ευλογίες της Πολιτείας στους επιχειρηματίες του αθλητισμού για εκμετάλλευση. Σήμερα η μόνη περίπτωση να πραγματοποιηθεί καθημερινή άσκηση είναι μόνο επί πληρωμή αφού την ανυπαρξία κρατικής μέριμνας γι' αυτό... καλύπτουν τα ιδιωτικά γυμναστήρια και γήπεδα που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια... Είναι οι ίδιες πολιτικές που στερούν τον ελεύθερο χρόνο σε παιδιά και γονείς εξαιτίας της διαμορφωμένης καθημερινότητας που επιτρέπουν τις πολυεθνικές του «γρήγορου και έτοιμου» φαγητού να ανθίζουν... Που στερούν από τον λαό τα δικαιώματά του, μετατρέποντάς τα σε... πολυτέλεια.


Μπ.ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ