Παρασκευή 14 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτική πυροδότησης των ανατιμήσεων

Εκφράζοντας την απροθυμία της κυβέρνησης να θίξει τα ιερά και όσια των κερδοσκόπων, ο Γ. Βλάχος κάλεσε τους καταναλωτές ...«να γυρίσουν την πλάτη στους ακριβούς εμπόρους»!

Το άσπρο - μαύρο, γύρω από την ακρίβεια, επιχείρησε να κάνει χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, για να εξηγήσει την αδυναμία - άρνηση της κυβέρνησης να θίξει έστω και στο ελάχιστο την τακτική των συνεχών ανατιμήσεων και της ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Μπορεί να ομολόγησε δημόσια ότι «αρκετές δεκάδες» επιχειρήσεις έχουν υποβάλει τιμοκαταλόγους με τους οποίους προαναγγέλλουν ανατιμήσεις μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό, επανέλαβε όμως το γνωστό ότι «οι παρεμβάσεις είναι περιορισμένες», αφού η αγορά είναι «ελεύθερη». Δε δίστασε, μάλιστα, στα όρια του θράσους και της πρόκλησης, να καλέσει τους καταναλωτές «να γυρίσουν την πλάτη στους ακριβούς εμπόρους», σε μια αγορά, που, με τις ευλογίες της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα πραγματικής επιλογής, αλλά είναι όμηροι της γενικευμένης κερδοσκοπίας που δημιουργεί η ασκούμενη πολιτική.

Κατόπιν αυτών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εξαντλεί την «παρέμβασή» της σε επικοινωνιακού τύπου «συναντήσεις εργασίας». Στην καλύτερη περίπτωση, σε παζάρια κάποιους εκπροσώπους επιχειρήσεων, τους οποίους προσπαθεί, όπως είπε ο υφυπουργός, να ...πείσει να συγκρατήσουν τις ανατιμήσεις ή να τις μεταθέσουν για αργότερα. Ερωτηθείς με ποιον τρόπο προτίθεται η κυβέρνηση να «μην επιτρέψει αδικαιολόγητες ανατιμήσεις», ο υφυπουργός ήταν άκρως αποκαλυπτικός. Είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και επανέλαβε την απειλή ότι θα ...δημοσιοποιεί τις τιμές των προϊόντων τους.

Πάντως, ο υφυπουργός ήταν αρκούντως προκλητικός, αφού δήλωσε ικανοποιημένος γιατί, όπως είπε, οι τιμές δείχνουν να συγκρατούνται στα «υψηλά επίπεδα» που έχουν διαμορφωθεί. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στα άλευρα, που, αφού για ένα χρόνο η κυβέρνηση παρακολουθούσε τους κερδοσκόπους να αυξάνουν μέχρι και 100% τις τιμές, το ψωμί να ακριβαίνει 40%, τώρα είναι ευχαριστημένη που φαίνεται ότι «σταθεροποιούνται» οι υψηλές τιμές σε άλευρα και ψωμί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ