Τρίτη 18 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Πάτησαν πόδι οι Γερμανοί...

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης οι τηλεπικοινωνίες της χώρας παραδίνονται στην «Ντόιτσε Τέλεκομ»

Μετά τις αερομεταφορές και τον έλεγχο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), το γερμανικό κεφάλαιο «βάζει πόδι» και στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, με την απόκτηση του 20% του ΟΤΕ, που σήμερα κατέχει η «Marfin Investment Group» (MIG). Οπως ανακοινώθηκε επίσημα χτες, η MIG και η γερμανική «Ντόιτσε Τέλεκομ» υπέγραψαν συμφωνία για τη μεταβίβαση του 19,99% του ΟΤΕ που κατέχει η πρώτη, με συνολικό τίμημα 2,5 δισ. ευρώ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 7 Μάη 2008 και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της MIG, τελεί υπό την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση έσπευσε να χαρακτηρίσει «ευπρόσδεκτη» την εξέλιξη αυτή, προσθέτοντας ότι πρόκειται για εξέλιξη «συμβατή με τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ». Οπως εκτιμάται, η «εισβολή» των Γερμανών στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες έγινε μετά τις έντονες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της «Ντόιτσε Τέλεκομ» στο διεθνή Τύπο, η γερμανική εταιρεία προσβλέπει σε αύξηση της συμμετοχής της στον ΟΤΕ, ενώ σκοπεύει να προχωρήσει από τον επόμενο χρόνο και στην πλήρη ενοποίηση του Οργανισμού. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι πρόκειται να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής της γερμανικής εταιρείας στον ΟΤΕ. Ανάλογες δηλώσεις στον ξένο Τύπο έκανε και ο οικονομικός διευθυντής της «Ντόιτσε Τέλεκομ», ο οποίος ξεκαθάρισε ότι o γερμανικός όμιλος στοχεύει και στην απόκτηση του «μάνατζμεντ» του ΟΤΕ.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης, αναφέρουν ότι «η υπό αίρεση συμφωνία αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, η οποία είναι συμβατή με τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ. Μένει να συμφωνηθούν μια σειρά από ζητήματα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της "Deutsche Telekom". Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την "Deutsche Telekom"».

Εκείνο που ουσιαστικά μένει να εξετάσουν οι δυο πλευρές, είναι εάν το Δημόσιο θα διαθέσει στην «Ντόιτσε Τέλεκομ» μέρος του ποσοστού που κατέχει στον ΟΤΕ (28%) ή εάν η γερμανική εταιρεία θα αναζητήσει από την αγορά το επιπλέον ποσοστό (έως 33%) που σκοπεύει να εξασφαλίσει σε πρώτη φάση.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Γερμανών για την επίτευξη συμφωνίας αναμένεται να αρχίσουν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ότι στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η «Ντόιτσε Τέλεκομ» ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη της το τελευταίο τρίμηνο του 2007 έφθασαν τα 655 εκατομμύρια ευρώ (έναντι 89 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006). Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας να ανακοινώσει την προώθηση προγράμματος περικοπών θέσεων εργασίας, για τη μείωση του κόστους παραγωγής κατά 4,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2010.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ