Κυριακή 23 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην «Ντόιτσε Τέλεκομ» το ... πάνω χέρι

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης η ολοκληρωτική πλέον παράδοση των τηλεπικοινωνιών στη γερμανική πολυεθνική

Οι σημερινές εξελίξεις στον ΟΤΕ είναι φυσικό επακόλουθο της πολιτικής που εφάρμοσαν εναλλάξ οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την παραχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μιας δημόσιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας

Associated Press

Οι σημερινές εξελίξεις στον ΟΤΕ είναι φυσικό επακόλουθο της πολιτικής που εφάρμοσαν εναλλάξ οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την παραχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μιας δημόσιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας
Το γερμανικό κεφάλαιο, υπό τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης, έβαλε για τα καλά πόδι και στον ΟΤΕ. Ο δρόμος για τη γερμανική επικυριαρχία και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της χώρας άνοιξε, με την απόκτηση του 20% του ΟΤΕ από τον γερμανικό κολοσσό «Ντόιτσε Τέλεκομ». Το ποσοστό αυτό, που σήμερα κατέχει η «Μαρφίν», συμφωνήθηκε να μεταβιβαστεί στους Γερμανούς, έναντι 2,5 δισ. ευρώ (26 ευρώ ανά μετοχή) μέχρι τις 7 Μάη 2008.

Η συμφωνία «Μαρφίν» - «Ντόιτσε Τέλεκομ» έγινε με εγγυητή την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιδίωκε τον «στρατηγικό σύμμαχο» στον ΟΤΕ και για το σκοπό αυτό είχε έρθει σε απευθείας επαφή με την «Ντόιτσε Τέλεκομ» τον Οκτώβρη του 2006. Τότε, η προσφορά των Γερμανών για εξαγορά μεριδίου του ΟΤΕ, κυρίως με ανταλλαγή μετοχών, δεν κρίθηκε ικανοποιητική και οι διαπραγματεύσεις «πάγωσαν». Επακολούθησαν πολλές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για «στρατηγική συμμαχία» στον ΟΤΕ, μέχρι να φτάσει η κυβέρνηση στην τωρινή συμφωνία, η οποία εκτιμάται ότι έγινε μετά και από τις έντονες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ετσι, το γερμανικό κεφάλαιο, μετά τις αερομεταφορές και τον έλεγχο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», καθίσταται πλέον κυρίαρχο και στο νευραλγικό κλάδο των τηλεπικοινωνιών, με τον έλεγχο του ΟΤΕ. Οι Γερμανοί έχουν ξεκαθαρίσει ήδη ότι στόχος τους είναι να αυξήσουν το ποσοστό τους στον Οργανισμό, τουλάχιστον έως το 33%, καθώς και να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ. Ετσι, είναι πλέον θέμα χρόνου η εγκατάσταση εκπροσώπων του γερμανικού κολοσσού στο μέγαρο του ΟΤΕ.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη είχε κιόλας την πρώτη επίσημη επαφή με τους Γερμανούς. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται για την εκχώρηση επιπλέον ποσοστού μετοχών στην «Ντόιτσε Τέλεκομ», από το 28% που ελέγχει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, καθώς και για την εκχώρηση του «μάνατζμεντ» του Οργανισμού στο γερμανικό κολοσσό. Πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι τις 7 Μάη 2008.

Δικομματικό έγκλημα

Η εκχώρηση των ελληνικών τηλεπικοινωνιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο είναι ένα ακόμα δικομματικό έγκλημα, που το ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και το ολοκληρώνει σήμερα η ΝΔ. Μετά τις αλλεπάλληλες μετοχοποιήσεις από τα μέσα της 10ετίας του '90, οι «θεσμικοί επενδυτές» κατέχουν σήμερα το 64,7% των μετοχών του ΟΤΕ και συνεπώς συγκροτούν ισχυρή πλειοψηφία, ενώ το ποσοστό του Δημοσίου έχει περιοριστεί στο 28%, μετά την εκχώρηση σε συνθήκες μυστικότητας από την κυβέρνηση της ΝΔ (Ιούνης 2006) επιπλέον ποσοστού 10,7% του ΟΤΕ σε Ελληνες και ξένους «θεσμικούς επενδυτές».

Με την «εισβολή» των Γερμανών στον ΟΤΕ κλείνει σχεδόν μια 15ετής περίοδος από την πρώτη προσπάθεια παράδοσης του ΟΤΕ σε ιδιώτες το 1992, από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη και υπουργό Οικονομίας τον Στ. Μάνο. Απαρχή της σταδιακής εκποίησης του ΟΤΕ είναι το 1996, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με την πρώτη πώληση σε ιδιώτες «πακέτου» μετοχών του Οργανισμού. Μέχρι την εναλλαγή στην κυβερνητική εξουσία από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, τον Απρίλη του 2004, το ΠΑΣΟΚ είχε παραχωρήσει σε ιδιώτες το 66,3% των μετοχών του ΟΤΕ, αφήνοντας μόνο στη ΝΔ την ...εκκρεμότητα του «στρατηγικού συμμάχου».

Οι σημερινές εξελίξεις στον ΟΤΕ είναι φυσικό επακόλουθο της πολιτικής που εφάρμοσαν εναλλάξ οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την παραχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μιας δημόσιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας. Η πολιτική αυτή είναι εναρμονισμένη με τη στρατηγική της λεγόμενης απελευθέρωσης των αγορών, η οποία από το 1991, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, έγινε καταστατικός χάρτης για την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της. Μια πολιτική που «πέρασε» και με ευθύνη του ΣΥΝ, ο οποίος υπερασπιζόμενος την πολιτική της ΕΕ και τις «απελευθερώσεις» των αγορών, το θέμα που έθετε ήταν οι όροι του ξεπουλήματος των κρατικών επιχειρήσεων συνολικά και του ΟΤΕ ειδικότερα.

Οδυνηρές συνέπειες

Η γερμανική επικυριαρχία και στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, πέραν των οδυνηρών συνεπειών για τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό, σηματοδοτεί και την ολοκληρωτική απώλεια για το κράτος, ενός ακόμη σημαντικού εργαλείου παρέμβασης στο νευραλγικό και ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο των τηλεπικοινωνιών, στον οποίο τα τελευταία χρόνια επενδύονται τεράστια κεφάλαια.

Βέβαια, οι θιασώτες των αποκρατικοποιήσεων διατείνονται ότι η ...γερμανοποίηση του ΟΤΕ θα είναι ...ευεργετική και για την ελληνική οικονομία και για τους συνδρομητές, οι οποίοι θα ...απολαμβάνουν φθηνές και βελτιωμένες υπηρεσίες. Η αλήθεια φυσικά είναι ότι με τον «στρατηγικό σύμμαχο» στον ΟΤΕ, ουσιαστικά ενισχύεται η δύναμη των πολυεθνικών μονοπωλίων. Η ζωή, άλλωστε, έχει αποδείξει ότι οι κάθε μορφής αποκρατικοποιήσεις ωφελούν αποκλειστικά τα κέρδη του κεφαλαίου και πλήττουν συνολικά τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων. Ειδικότερα, για το τι περιμένει τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο, τα οποία αναφέρουν ότι μόλις η «Ντόιτσε Τέλεκομ» πάρει τον έλεγχο του ΟΤΕ «θα έχει να κάνει μεγάλη δουλειά - κυρίως προς την κατεύθυνση της περικοπής του κόστους - καθώς οι μεγάλες ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις βρίθουν υπεράριθμων εργαζομένων».

Σημειώνεται ότι στα τέλη του προηγούμενου μήνα, αν και ο γερμανικός κολοσσός δημοσιοποίησε καθαρά κέρδη 655 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο του 2007 (έναντι 89 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006), ταυτόχρονα ανακοίνωσε και την προώθηση προγράμματος περικοπών θέσεων εργασίας, για τη μείωση του κόστους παραγωγής κατά 4,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2010!

Ξέφραγο αμπέλι...

Επί της ουσίας, η συμφωνία των Γερμανών με τη «Μαρφίν» για τη μεταβίβαση του 20% των μετοχών του ΟΤΕ, με εγγυητή την ελληνική κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι ο τομέας των ελληνικών τηλεπικοινωνιών αποτελεί «ξέφραγο αμπέλι» για το κεφάλαιο. Ο ελληνικός λαός, πέραν της καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής για τις τηλεπικοινωνίες, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει και τον εμπαιγμό που περιέχει η θέση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει δημόσιος έλεγχος στον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ προς όφελος των λαϊκών αναγκών, στο καθεστώς απελευθέρωσης της δράσης του κεφαλαίου στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και είναι ξεκάθαρος εμπαιγμός η θέση αυτή για τους εργαζόμενους, γιατί σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΤΕ μπορεί να λειτουργήσει μόνο υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου και σε βάρος του ελληνικού λαού και των εργαζομένων σε αυτόν. Για το λόγο αυτό, η απάντηση που επιβάλλεται να δώσουν όλοι οι εργαζόμενοι στη χαριστική βολή του ΟΤΕ, πρέπει να είναι αποφασιστικός και δυναμικός αγώνας για τη ματαίωση των καταστροφικών σχεδίων του δικομματισμού και των συμμάχων του για τις ελληνικές τηλεπικοινωνίες. Να θέσουν ως κύριο στόχο πάλης τη διεκδίκηση ενός ενιαίου δημόσιου φορέα για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος δε θα συνυπάρχει με καμιάς μορφής ιδιωτική δραστηριότητα και θα λειτουργεί στην υπηρεσία των εργαζομένων και του λαού.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και στις άλλες ιδιωτικές εταιρείες να παλέψουν σε κοινό μέτωπο κατά κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης. Να συσπειρωθούν στη γραμμή της ανυπακοής και της αντιπαράθεσης με την ΕΕ και το κεφάλαιο. Για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα τηλεπικοινωνιών.

«Ντόιτσε Τέλεκομ»

Η μετοχική σύνθεση του γερμανικού κολοσσού «Ντόιτσε Τέλεκομ», που καθίσταται πλέον κυρίαρχος στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, είναι η εξής: 51% «θεσμικοί επενδυτές», 17% ιδιώτες, 17% όμιλος τραπεζών και 15% γερμανικό κράτος. Εχει παρουσία σε περίπου 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ στο δικτυακό της τόπο αυτοπροσδιορίζεται ως μια από τις ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, με φιλοδοξία να αναρριχηθεί στην κορυφή. Το 2007 κατέγραψε τζίρο 62,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά από τη ...διεθνή δραστηριότητα. Τα κέρδη της εταιρείας το 2007 ανήλθαν σε 19,3 δισ. ευρώ.


Νίκος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ