Κυριακή 23 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις εκλογές στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών

Οι εκλογές στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ) στις 29 - 30 Μάρτη διεξάγονται σε μια συγκυρία όπου κλιμακώνεται η γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και ειδικότερα των αρχιτεκτόνων. Η απάντηση στην επίθεση αυτή προϋποθέτει ριζοσπαστική γραμμή αναμέτρησης με τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους και τον ιμπεριαλισμό, καταδίκη των δυνάμεων του δικομματισμού που προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική.

Γι' αυτό και το ΚΚΕ χαιρετίζει το ψηφοδέλτιο της «Πανεπιστημονικής Αρχιτεκτόνων» και καλεί τους φίλους του να το στηρίξουν αποφασιστικά στις ερχόμενες εκλογές στον ΣΑΔΑΣ. Η εκλογική κάθοδος της «Πανεπιστημονικής» ήταν αναγκαία, μετά την απότομη όξυνση προβλημάτων στη λειτουργία και στη δράση της παράταξης «Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων» (ΝΚΑ) στην οποία συμμετείχαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, μέχρι το Φλεβάρη του 2008.

Κορυφαίο παράδειγμα αποτέλεσε η διακίνηση προκήρυξης του ΝΚΑ για το ασφαλιστικό χωρίς μέτωπο στο δικομματισμό, χωρίς αναφορά στο πλαίσιο πάλης που προωθεί η «Πανεπιστημονική» στους μαζικούς χώρους των εργαζομένων μηχανικών. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση - προκήρυξη «ψηφίστηκε» με ψευδεπίγραφη διαδικασία του ΝΚΑ στις 20.2.2008, χωρίς τη συμμετοχή συναδέλφων της περιφέρειας και χωρίς συμμετοχή της πλειοψηφίας των οπαδών του ΚΚΕ. Στα γεγονότα πρωταγωνίστησε ο Χρήστος Σελιανίτης που έχει διαγραφεί απ' το ΚΚΕ.

Το παράδειγμα συμπυκνώνει βαθύτερες διαφωνίες στο εσωτερικό του ΝΚΑ, που δεν περιορίζονται μόνο στα ζητήματα του ρόλου της παράταξης στις σημερινές συνθήκες και στην προτεραιότητα της συνδικαλιστικής δράσης στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους, σε σχέση με τους εργοδότες των μεγάλων αρχιτεκτονικών γραφείων.

Αφορούν στον προσδιορισμό των αιτιών της αντιλαϊκής επίθεσης, στο μέτωπο με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού, του ΣΥΡΙΖΑ που υπονομεύουν την αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι αντίπαλος των εργαζομένων αρχιτεκτόνων και του λαού δεν είναι το «κράτος της αναξιοκρατίας», ούτε η πολιτική «συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα». Αντίπαλος είναι το αστικό κράτος που ισχυροποιείται για να στηρίξει αποφασιστικά την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Επίσης, η αιτία της αντιλαϊκής επίθεσης δε βρίσκεται στην «κρίση της οικονομίας της χώρας». Η ελληνική καπιταλιστική οικονομία παρουσιάζει εδώ και χρόνια ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο της Ευρωζώνης, αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης και την αφαίρεση δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι φραστικές μεταμορφώσεις της τελευταίας στιγμής όσων αποχώρησαν απ' το ΚΚΕ και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον τίτλο του ΝΚΑ, δεν πρόκειται να ξεγελάσουν πολλούς. Οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ δε συνυπογράφουν την πρακτική συνεργασίας με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάδειξη σε αξιώματα του Συλλόγου την προηγούμενη περίοδο.

Με την ίδια συνέπεια αντιμετωπίζουμε και το θέμα της παραγωγής και αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης. Το πρόβλημα δεν είναι ο «ευτελισμός και η απαξίωση της αρχιτεκτονικής», αλλά η οργάνωση του κοινωνικού χώρου με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων, η υποταγή της κατασκευής και της αρχιτεκτονικής μορφής στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς.

Οι αρχιτέκτονες που διεκδικούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους και απαιτούν αρχιτεκτονική στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, έχουν μια επιλογή. Να συμπορευτούν και να ψηφίσουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «Πανεπιστημονικής Αρχιτεκτόνων». Να απαντήσουν στις προσπάθειες της αστικής τάξης που επιχειρεί να αναχαιτίσει τις ριζοσπαστικές διεργασίες στα λαϊκά στρώματα. Να συμβάλουν στην αλλαγή των συσχετισμών, ώστε να μπορέσει ο λαός να πάρει την τύχη του στα χέρια του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ