Σάββατο 22 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο «παιχνίδι» η Ρωσία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την άμεση άρση του «απαράδεκτου» αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και τον τερματισμό ανέγερσης εποικισμών ζήτησε χτες, μετά από συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, που περιοδεύει στην περιοχή προετοιμάζοντας τη διεθνή σύνοδο που ανέλαβε η Μόσχα, στη σύνοδο της Ανάπολις, να διοργανώσει για το Παλαιστινιακό, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής «του οδικού χάρτη» και προέτρεψε τις παλαιστινιακές οργανώσεις να «καταλήξουν σε συμφιλιωτική συμφωνία».

Ο Λαβρόφ, που την Πέμπτη το βράδυ είχε επαφές και με την ισραηλινή ηγεσία, δε φαίνεται να έλαβε από τους συνομιλητές του, τουλάχιστον τους Ισραηλινούς, σαφή απάντηση για το αν προτίθενται να συμμετάσχουν σε μια νέα διεθνή διάσκεψη. Από την άλλη, οι ενδο-παλαιστινιακές συνομιλίες στην Υεμένη συνεχίζονται αλλά δε μοιάζουν να καταλήγουν σε συμφωνία. «Φατάχ» και «Χαμάς» ανταλλάσσουν κατηγορίες για την ευθύνη αποτυχίας των συνομιλιών, με το σημαντικότερο σημείο της διαφωνίας τους να εντοπίζεται στο καθεστώς της Γάζας, που η υεμενική πρόταση και η «Φατάχ» προτείνει να επανέλθει υπό τον έλεγχο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Στο Ισραήλ, τέλος, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια καθώς κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την εβραϊκή γιορτή του Πουρίμ αλλά και για το καθολικό Πάσχα με χιλιάδες προσκυνητές να έχουν συρρεύσει στην Ιερή Πόλη. Χτες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, έκρηξη σημειώθηκε σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της «Χαμάς» στη νότια Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μέλος της και να τραυματιστούν δύο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ