Τρίτη 25 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕΕ ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Μόνιμα με ελλείψεις και υποβαθμισμένη εκπαίδευση

Το Τμήμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ) Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής είναι το μοναδικό στην κατηγορία του ίδρυμα σε όλη την Κεντρική και Νότια Ελλάδα, αλλά κάθε καινούρια σχολική χρονιά ξεκινά με τα ίδια προβλήματα, που διαιωνίζονται σε όλη τη σχολική περίοδο, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η εκπαίδευση των μαθητών και σπουδαστών.

«Οι ελλείψεις καθηγητών, ειδικού επιστημονικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, οι ελλείψεις στον εξοπλισμό των εργαστηρίων, η μη προσαρμογή των βιβλίων στις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών μας, τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συνεκπαίδευση μαθητών διαφορετικού επιπέδου λόγω αναγκαστικών συγχωνεύσεων τμημάτων, οι χαμένες ώρες σε βασικά μαθήματα, η μη διδασκαλία της νοηματικής γλώσσας και πολλά άλλα, καθιστούν την εκπαιδευτική διαδικασία αν μη τι άλλο ανησυχητικά ελλειμματική», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΤΕΕ. Και υπογραμμίζει ότι στις προσπάθειές του να λυθούν τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα, που υπάρχουν στην εκπαίδευση των κωφών και βαρήκοων παιδιών, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πολιτική απαξίωσης της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, αλλά και με κενά περιεχομένου λόγια αγάπης και ευχολόγια.

«Το ΤΕΕ μας βοηθάει να κοιτάζουμε το μέλλον μας, μόνο που τώρα αυτό δε γίνεται διότι έχουμε ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Μαθητική Κοινότητα του ΤΕΕ και καταγγέλλει ότι λείπουν εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, καθηγητές πληροφορικής, φυσικός, γυμναστής κ.ά. Στην ειδικότητα της πληροφορικής οι μαθητές δεν έχουν κάνει ούτε μια ώρα μάθημα, σε κάποιες τάξεις τα κενά «καλύπτονται» τα πιο πολλά με τη ζωγραφική, ενώ οι μαθητές που αποφοιτούν φέτος κινδυνεύουν να μην πάρουν απολυτήριο.

Οι μαθητές διεκδικούν να δημιουργηθούν και άλλες ειδικότητες, όπως θεατρολογία, υποκριτική, βιβλιοδεσία, κηροποιία κλπ. Αλλά και τα αυτονόητα για να μην είναι κουτσουρεμένο το μέλλον τους: «Να έρθει εκπαιδευτικό προσωπικό που να ξέρει τη νοηματική γλώσσα» και «ειδικά βιβλία που να τα καταλαβαίνουμε».

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 30.000 κωφοί και από αυτούς τα παιδιά με εκπαιδευτικές ανάγκες είναι γύρω στις 3.000, ενώ οι δομές που υπάρχουν καλύπτουν πολύ λιγότερα. Τα περισσότερα κωφά παιδιά φοιτούν σε κοινά σχολεία σαν «θεατές» ή αναγκάζονται να καταφεύγουν στους ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ