Τρίτη 25 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Στις 27 Μάρτη η παγκόσμια θεατρική κοινότητα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, που καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ). Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ επιλέγει κάθε χρόνο μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα - μέλος για να γράψει το μήνυμα που διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα ΜΜΕ ανά τον κόσμο. Κατά καιρούς μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έγραψαν οι: Ζαν Κοκτό, Αρθουρ Μίλερ, Λόρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρό, Πίτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Εσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν κ.ά. Φέτος το μήνυμα έγραψε o Καναδός Ρομπέρ Λεπάζ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η επιβίωση της τέχνης του θεάτρου εξαρτάται από την ικανότητά του να ξαναεφευρίσκει τον εαυτό του, αγκαλιάζοντας νέα εργαλεία και νέες γλώσσες. Πώς αλλιώς θα μπορούσε το θέατρο να είναι μάρτυρας των μεγάλων θεμάτων της εποχής του και να προωθεί την κατανόηση ανάμεσα στους ανθρώπους, χωρίς να διαθέτει το ίδιο ένα πνεύμα ανοιχτό; Πώς θα μπορούσε να υπερηφανεύεται ότι προσφέρει λύσεις στα προβλήματα της μισαλλοδοξίας, του αποκλεισμού, του ρατσισμού, αν στην πράξη δεν αντιστεκόταν στην ενσωμάτωση; Προκειμένου να εκπροσωπήσει τον κόσμο σε όλη του την πολυπλοκότητα, ο καλλιτέχνης πρέπει να παράγει νέες φόρμες και ιδέες, να εμπιστευτεί την ευφυΐα του θεατή, ο οποίος είναι σε θέση να διακρίνει το σχήμα της ανθρωπότητας μέσα από αυτό το αέναο παιχνίδι φωτός και σκιάς. Παίζοντας με τη φωτιά, διατρέχουμε τον κίνδυνο να καούμε. Μπορεί να καούμε, θα έχουμε όμως κερδίσει την ευκαιρία της έκπληξης και της διαφώτισης».

  • Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου σε συνεργασία με πολλά θέατρα θα προσφέρει δωρεάν θέσεις σε παραστάσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Πληροφορίες για τα θέατρα και τις παραστάσεις στην ιστοσελίδα του ΕΚΔΙΘ www.hellastheatre.gr ή στο τηλέφωνο 2103303149. Οι κρατήσεις θέσεων θα γίνονται τηλεφωνικά με τα ταμεία των θεάτρων.
  • Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου - Χορού διοργανώνει συζήτηση, με θέμα τους θεσμούς επιχορήγησης και στήριξης του ελεύθερου θεάτρου. Η συζήτηση θα γίνει στις 26/3 (10πμ-2μμ) στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ