Τρίτη 25 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ 98ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Στο δρόμο των Θεσσαλών κολίγων

Αγωνιστικό μήνυμα από τη συγκέντρωση της ΠΑΣΥ, ενάντια στη λογική του μονόδρομου της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων που καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία

Αποψη από τον προχτεσινό γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ
Αποψη από τον προχτεσινό γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ
Το μήνυμα της συγκέντρωσης ήταν σαφές και αποφασιστικό: Θα συνεχίσουμε με την ίδια δύναμη τη σύγκρουση με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων και κομμάτων που βαδίζουν στη λογική του μονόδρομου των Βρυξελλών, ενάντια στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, στη συρρίκνωση και τον αποδεκατισμό βασικών καλλιεργειών, στην πολιτική συγκέντρωσης της γης σε λίγους μεγαλοαγρότες κι επιχειρηματίες. Θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας για την προώθηση των αιτημάτων μας, αλλά και για τη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων εφαρμογής μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα αναδεικνύει τον παραγωγικό συνεταιρισμό σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της γεωργίας σε όφελος του λαού.

Η θυσία των Θεσσαλών κολίγων, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αναβίωσε και πάλι την Κυριακή το πρωί στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) στο Κιλελέρ, για τον γιορτασμό της 98ης επετείου από τον αγροτικό ξεσηκωμό. Στο επίκεντρο, βρέθηκαν τα σύγχρονα και οξυμένα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και μαζί η ανάγκη ενίσχυσης των αγώνων με την ισχυροποίηση της ΠΑΣΥ, η οποία, παράλληλα με την παραπέρα αγωνιστική δράση, εντείνει τις προσπάθειες για την οργανωτική ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών, στη συγκέντρωση του Κιλελέρ, βρέθηκαν εργάτες, φοιτητές και σπουδαστές, που διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στους αγρότες και τις κινητοποιήσεις τους, διατρανώνοντας με αποφασιστικότητα την ανάγκη κοινού μετώπου απάντησης στην αντιδραστική πολιτική του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Μπροστά στο μνημείο άρχισε να μαζεύεται κόσμος από νωρίς. Στο χώρο δέσποζε το πανό της ΠΑΣΥ: «Οχι στην ΚΑΠ που μας αφανίζει - Αγώνας μαζικός αγροτικός». Η εκδήλωση «άνοιξε» με τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης. Οι φωνές ενώθηκαν και τα αντάρτικα τραγούδια γέμισαν τον κάμπο. Ανάμεσά τους ηχηρά ήταν τα συνθήματα: «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Ηρθε η ώρα των χαιρετισμών. Ο δήμαρχος Κιλελέρ, Κ. Δεσπόπουλος, είπε πως ο αγώνας των κολίγων πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Ο Γ. Μπλέκος, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε ότι η εξέγερση των κολίγων δεν ήταν αυθόρμητη, όπως δεν είναι κανένας αγώνας και αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινού μετώπου της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ο Β. Κατής, εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων, επισήμανε την επικαιρότητα του μηνύματος της εξέγερσης και αναφέρθηκε στα προβλήματα της κτηνοτροφίας.

Συνεχής επιδείνωση

Αναφερόμενος στην επιδείνωση της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, ο Σπύρος Κλεινάκης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, σημείωσε τις ευθύνες που έχουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τη συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας και κτηνοτροφίας, τις επιπτώσεις που έχει η νέα ΚΑΠ σε διάφορους τομείς της αγροτικής παραγωγής. Τα χτυπήματα που έχουν υποστεί οι αγρότες δεν έχουν τελειώσει, είπε και εξήγησε πως έρχονται μέτρα που θα πλήξουν τα οπωροκηπευτικά, τη σταφίδα και το κρασί, τα τεύτλα, τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά (βιομηχανική ντομάτα κλπ.), ενώ τα προβλήματα οξύνονται ακόμα περισσότερο λόγω της συνεχούς αύξησης που έχει το κόστος παραγωγής, με τις ανατιμήσεις στα λιπάσματα (40%-80%), στο ρεύμα (40%), στο πετρέλαιο (30%), στα φυτοφάρμακα (15%), στους σπόρους (10%), στις ζωοτροφές (80%-100%).

Ειδική ήταν η αναφορά που έκανε στην πολιτική περιθωριοποίησης και χρεοκοπίας, στο κλείσιμο και το ξεπούλημα πολλών και βασικών συνεταιριστικών οργανώσεων, όπως ΚΥΔΕΠ, ΣΥΝΕΛ, «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ», «ΣΠΕΚΑ ΑΣΠΡΟ», «ΑΓΝΟ», «ΟΛΥΜΠΟΣ», «ΡΟΔΟΠΗ», «ΔΩΔΩΝΗ», ενώ άλλες (ΣΕΚΑΠ, ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ) οδηγούνται στο κλείσιμο.

Σε μια εποχή που η παραγωγή συρρικνώνεται και οι αγρότες ξεκληρίζονται, τόνισε ο ομιλητής, οι θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ προβάλλουν ως εναλλακτική λύση τον αγροτουρισμό, τα βιολογικά προϊόντα, τα ενεργειακά φυτά, που όχι μόνο δεν αποτελούν διέξοδο, αλλά δεν προσφέρουν καν βιώσιμο εισόδημα στη μικρομεσαία αγροτιά, ενώ θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τη διατροφική εξάρτηση της χώρας μας από άλλες χώρες.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες - συνέχισε ο Σπύρος Κλεινάκης - πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η πολιτική είναι καταστροφική για τη μικρομεσαία αγροτιά και, ταυτόχρονα, πλήττει καίρια και τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Η διέξοδος - τόνισε - βρίσκεται στην ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι θα ενισχύονται πολύπλευρα από το κράτος. Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση της φυτικής παραγωγής για να αυξηθούν οι καλλιέργειες που παράγουν κτηνοτροφές, όπως τα κτηνοτροφικά ψυχανθή και τα δημητριακά και αναβάθμιση των βοσκότοπων. Χρειάζεται η συνεταιριστικοποίηση της κτηνοτροφίας σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς και η καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής, δηλαδή, η σύνδεση της κτηνοτροφίας με τη γεωργία. Τέλος, η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας προς όφελος του λαού - κατέληξε - δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την πολυεπίπεδη ανάπτυξη της υπαίθρου, τόσο στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, όσο και στον τομέα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Γ. Σφυρής, επικεφαλής του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ, οι βουλευτές του Κόμματος στη Θεσσαλία, Τ. Τσιόγκας, Ν. Γκατζής, Αχ. Κανταρτζής, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης με επικεφαλής τον Χ. Αρχοντή, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της ΠΕΑΕΑ με επικεφαλής τον Β. Φιτσιλή, ο δήμαρχος Τυρνάβου Χρ. Κιτσίδης, πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων και πλήθος κόσμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις για το Κιλελέρ(2010-03-20 00:00:00.0)
Ουδείς...(2006-03-28 00:00:00.0)
Την Κυριακή στο Κιλελέρ!(2006-03-17 00:00:00.0)
Ολοι στο Κιλελέρ!(2005-03-19 00:00:00.0)
Το Κιλελέρ του 2005(2005-03-18 00:00:00.0)
Στο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες του Κιλελέρ!(2005-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ