Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
Με καταστολή ... «απαντά» στα προβλήματα

Τα ΜΑΤ «επιστράτευσε» η κυβέρνηση χάριν της «σούπας» για την αφή της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, και σε βάρος της επιτόπιας συγκέντρωσης συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, Πολιτισμού, με κύρια αιτήματα τη μονιμοποίησή τους, το σταμάτημα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συγκεντρωμένων (ταξίδεψαν από Αθήνα, Σπάρτη, Ολυμπία, Αστρος, Δελφούς, Κόρινθο), τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ τους απέκλεισαν, τους περικύκλωσαν και τους επιτέθηκαν, σκίζοντας πανό και πικέτες. Αντιστοίχως, επιτέθηκαν και σε ομάδα συμβασιούχων, οι οποίοι επιχείρησαν να απλώσουν πανό στο λόφο. Οταν ξεκίνησε η «πομπή», τους απώθησαν ξανά, αλλά δεν κατάφεραν να σταματήσουν τα καταιγιστικά συνθήματα. Προσθέτουν ότι δεν υπήρχε επίσημη απαγόρευση της συγκέντρωσης, ενώ τους απαγορεύτηκε η είσοδος και το απόγευμα!

Η κινητοποίηση, καθώς και η επιθετικότητα της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους στον πολιτισμό, έρχεται σε ώρα που τα προβλήματα στο ΥΠΠΟ οξύνονται περισσότερο. Οπως προκύπτει από την πραγματικότητα που καθημερινά βιώνουν οι υπηρεσίες, αλλά και, εμμέσως, από τα ίδια τα στοιχεία του ΥΠΠΟ μέσω της επιτροπής παρακολούθησης των κοινοτικών κονδυλίων για τον πολιτισμό (σ.σ. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός»), λόγω της υποχρηματοδότησης οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν, λόγω έλλειψης μέσων και προσωπικού. Με πρόσχημα δε το διαχειριστικό έλεγχο που διεξάγεται στο ΥΠΠΟ, δεν υπογράφονται εκταμιεύσεις ούτε για τις πιο άμεσες και έκτακτες ανάγκες των υπηρεσιών. Φυσικά, οι ελλείψεις σε προσωπικό μεγάλωσαν μετά τις απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων, που εργάζονταν με ασφαλιστικά μέτρα, ενώ, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων αποδυναμώνονται ακόμη περισσότερο με τη μεταφορά προσωπικού και οργανικών θέσεων στις Υπηρεσίες Τεχνικών Εργων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των συμβασιούχων, πάνω από 3.000 απολύθηκαν από πέρυσι (σε σύνολο 5.000), ενώ στους περισσότερους δεν έχουν καταβληθεί μισθοί και επιδόματα εδώ και 3 μήνες.

Ταυτόχρονα, η «απορροφητικότητα» των κοινοτικών κονδυλίων για τον πολιτισμό ανέρχεται σε 478,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 69,8%, με έμφαση στα μουσεία, επειδή «η συνεχής και ελκυστική για το κοινό λειτουργία των μουσείων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση και αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας». Δηλαδή, το βάρος ρίχνεται στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου στον τουρισμό και στην «τουριστικοποίηση» της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως σημαντικής πτυχής του γενικότερου στόχου για την εμπορευματοποίησή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ