Σάββατο 29 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Οι επιχειρήσεις έξω από τα σχολεία!»

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί σε αντίσταση για να σταματήσει η διείσδυση των επιχειρήσεων στα σχολεία

Στους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων, τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, τις μαθητικές κοινότητες απευθύνεται το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και τους καλεί να αντισταθούν μαζικά να δώσουν συντονισμένα τη μάχη για να σταματήσει η διείσδυση των επιχειρήσεων στα σχολεία. Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και 8 ιδρυμάτων που αντιπροσωπεύουν επιχειρήσεις, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών δηλώνει: «Κανένας χορηγός στην εκπαίδευση - οι επιχειρήσεις έξω από τα σχολεία. Η μάχη αυτή είναι κομμάτι για την ανατροπή των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και του αγώνα για ενιαία λαϊκή Παιδεία, πλήρη και σταθερή εργασία, ζωή με δικαιώματα και νόημα».

Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, το μνημόνιο συνεργασίας σηματοδοτεί:

  • «Τη μετατροπή της εκπαίδευσης σε προνομιακό χώρο κερδοσκοπίας για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις στοχεύσεις της Στρατηγικής της Λισαβόνας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι να γίνει η εκπαίδευση της ΕΕ η πιο ανταγωνιστική στον κόσμο και πιο κερδοφόρα για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.
  • Την άμεση συμβολή και έλεγχο του κεφαλαίου στις διαδικασίες διαμόρφωσης του ευέλικτου και πιο άγρια εκμεταλλεύσιμου εργαζόμενου, το οποίο καθορίζει από πρώτο χέρι πια τα εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο τη στροφή του στη ρηχή κατάρτιση και στις δεξιότητες που επιζητά η αγορά και την εξάλειψη των τελευταίων ψηγμάτων γενικής παιδείας.
  • Την ανάληψη ελκυστικών πρωτοβουλιών και δράσεων των ομίλων (όπως επισκέψεις σε μουσεία, σχολικές βιβλιοθήκες, εκδρομές στην Ευρώπη) με επιδίωξη να γίνει πιο δελεαστική και να συγκαλυφτεί η πρωτοφανής αμορφωσιά που φέρνει η αντιδραστική αναδιάρθρωση των σχολικών προγραμμάτων και της εκπαίδευσης.
  • Το άνοιγμα της εκπαιδευτικής αγοράς στα προϊόντα της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών από τους συγκεκριμένους ομίλους, μέσα από την ανάπτυξη δικτύου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και δήθεν εκπαιδευτικών παιχνιδιών και ρόλων με πολλαπλές συμμετοχές για παιδιά ηλικίας 10 ως 15 ετών. Με άλλα λόγια ασύλληπτη κερδοσκοπία και έντονη ιδεολογική χειραγώγηση, συμμόρφωση και αυστηρό έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Τη διεύρυνση της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης, τη διόγκωση των ταξικών φραγμών και χασμάτων με τη διαφοροποίηση των προγραμμάτων και των σχολείων που θα επισφραγίσει η αποκέντρωση και ο "Καποδίστριας 2".
  • Τη συγκρότηση ενός πρώτου πυρήνα αξιολογητών, αφού ήδη έχουν ενταχθεί στο δίκτυο σχολικής καινοτομίας που καθοδηγούν τα ευαγή ιδρύματα 145 εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα. Ο πυρήνας αυτός θα υποστηρίζει όλες τις διαδικασίες και μορφές αξιολόγησης (εσωτερική - εξωτερική) και θα ενισχύει την αποκέντρωσή τους, την πιο στενή δηλαδή πρόσβασή τους στις τοπικές επιχειρήσεις - αγορές και τις ανάγκες τους».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών αποκάλυψε και κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή την παρέμβαση των επιχειρήσεων απαιτώντας από τις παρατάξεις στα συνδικαλιστικά όργανα να πάρουν θέση. Ωστόσο, όπως σημειώνει: «Σε γενικές γραμμές οι ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ θεωρούν θετική τη δράση των επιχειρηματιών στα σχολεία και τάσσονται ανοιχτά υπέρ των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, απαιτώντας μόνο έναν τυπικό έλεγχο από την πολιτεία γι' αυτά, στο όνομα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων αγνοώντας προκλητικά τις προδιαγραφές και τους αντιεκπαιδευτικούς στόχους. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πάλι στα εκπαιδευτικά συνδικάτα πρωτοστατούν στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συνεργάζονται με τους οκτώ επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από τις ομάδες επιστημονικής στήριξης της πιλοτικής εφαρμογής του δικτύου σχολικής καινοτομίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ