Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Ξεπέρασαν και τους μάνατζερ...

«Ιδιαίτερα μαθήματα» στην αυτοτέλεια των ιδρυμάτων και στο «κυνήγι» χρηματικών πόρων ζήτησαν και πήραν πανεπιστημιακοί μέλη της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) Ανώτατης Εκπαίδευσης, από αντιπρυτάνεις και μάνατζερ πανεπιστημίων του εξωτερικού και συγκεκριμένα της Μεγάλης Βρετανίας, της Τουρκίας, της Αυστρίας και των ΗΠΑ. Ηταν σαν να άκουγε κανείς να μιλούν οικονομικοί σύμβουλοι και στελέχη επιχειρήσεων και όχι καθηγητές ή επιστήμονες.

Το θέμα της χτεσινής ημερίδας ήταν «Δημόσια Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης: Οικονομική Διαχείριση, Αυτοτέλεια και Διασφάλιση Ποιότητας» και σε μια περίοδο που η κυβέρνηση πιέζει με όλα τα μέσα για την εφαρμογή της αξιολόγησης των ιδρυμάτων, ήρθε η εμπειρία από το εξωτερικό να επιβεβαιώσει όλα αυτά τα οποία αντιπαλεύει το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα: Χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από επιχειρήσεις. Χρηματοδότηση με βάση τις δυνάμεις της αγοράς. Ελκυστικά και μη ελκυστικά προγράμματα. Δίδακτρα. Προσαρμογή στους στόχους της Συνόδου της Λισαβόνας, για την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Αναφέρθηκε, ακόμα, ότι τα πανεπιστήμια καταφεύγουν στη διεθνοποίηση για να αντλήσουν πόρους, στην προσέλκυση, δηλαδή, φοιτητών από άλλες χώρες, οι οποίοι θα συμβάλουν στην οικονομική ευρωστία των ιδρυμάτων. Αυτό, μάλιστα, χαρακτηρίστηκε και ως εξωστρέφεια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ