Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΚΕ
Ψευδεπίγραφο ν/σ περί αρχαιοκαπηλίας

Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο περί αντιμετώπισης της αρχαιοκαπηλίας, το οποίο καταψήφισε το ΚΚΕ. Η βουλευτής του, Εύα Μελά, τόνισε πως προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας είναι η κατάργηση της νόμιμης αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων και στοιχείων του πολιτισμού. Υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά, στην τοποθέτησή της, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Το νομοσχέδιο δεν περιορίζει την αρχαιοκαπηλία, γιατί δε χτυπά την αρχαιοπωλησία. Είναι σαφές ότι αυτά που συντηρούν την αρχαιοκαπηλία είναι η αρχαιοπωλησία, η πώληση αρχαίων και οι μεγάλες ιδιωτικές συλλογές. Αυτός είναι ο νόμος της αγοράς. Εάν δεν ενδιαφέρεται κάποιος να αγοράσει αυτά τα αρχαία, δε θα υπήρχε κανείς για να τα βρει και να τα πουλήσει. Νόμιμα ή παράνομα, για εμάς αυτό δεν έχει σημασία. Γιατί το νομοσχέδιο δε χτυπά την εμπορία». Τόνισε ότι ένα νομοθέτημα κατά της αρχαιοκαπηλίας, «πρέπει να καταργεί και τη δυνατότητα των ιδιωτικών συλλογών και τη νόμιμη αγοραπωλησία αρχαιοτήτων». Σημείωσε ότι «μετά από το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, η αρχαιοκαπηλία είναι η τρίτη πηγή πλουτισμού» και ότι «όπως είναι γνωστό, πάρα πολλοί "χορηγοί", "μεγάλοι ευεργέτες" κλπ., υπήρξαν συνεργοί σε ζητήματα αρχαιοκαπηλίας».

Αναφορικά με όλη την πολιτιστική κληρονομιά είπε πως «είναι συστατικό στοιχείο της οντότητας του λαού. Αναπόσπαστο στοιχείο της Ιστορίας και της συνείδησής μας. Γι' αυτό εμείς τη θεωρούμε λαϊκή περιουσία. Γι' αυτό δε μας βρίσκουν σύμφωνους όλα εκείνα τα μέτρα που αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά σαν στοιχείο της αγοράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ