Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΑΠΡΙΛΗ 2008
Οδηγός μας οι ανάγκες των εργαζομένων

Η σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ είναι μία σύμβαση ντροπής για τους εργαζόμενους και την ικανοποίηση των αναγκών τους, πολύ περισσότερο σε σχέση με τον πλούτο που παράγουν καθημερινά. Επιβεβαιώνεται ότι η ΓΣΕΕ είναι δεσμευμένη στη λογική των μονοδρόμων, των «διαλόγων», των «αντοχών της οικονομίας», της «ανταγωνιστικότητας». Αυτή τη λογική και πολιτική υπηρέτησε για άλλη μια φορά, κόντρα στα συμφέροντα και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί πιλότο για τις κλαδικές (γι' αυτό άλλωστε έγινε και τέτοια συμφωνία) κι η ΓΣΕΕ το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Η προκλητική θέση του ΣΕΒ, ότι και οι κλαδικές συμβάσεις πρέπει να κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο, φανερώνει τα εμπόδια και τις δυσκολίες που μπαίνουν για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Η στάση των φαρμακοβιομηχάνων εδώ και ολόκληρα χρόνια κινείται σ' αυτό το πλαίσιο. Ουσιαστικά μέχρι σήμερα υπήρχε άρνηση για συνάντηση με την ΟΕΦΣΕΕ, με το πρόσχημα ότι πρέπει πρώτα να καταλήξει η ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ και μετά να συζητήσουμε. Εμείς, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, από καλύτερες θέσεις, θα αξιοποιήσουμε και την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, όπως εκδηλώθηκε και με τις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό.

Γιατί μπροστά μας, εκτός από την κλαδική σύμβαση, παραμένει ο αγώνας ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης, ο αγώνας για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα - Ρέππα, ενάντια στη διάλυση των επικουρικών ταμείων και την κατάργηση βασικών δικαιωμάτων. Αυτή η επίθεση έχει πολύ αρνητικές συνέπειες και για τον κλάδο μας. Για παράδειγμα, η μείωση των συντάξεων του ΤΕΑΥΦΕ φτάνει μέχρι και 80%. Ακόμα, μπροστά μας έχουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, που αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους, μεταξύ αυτών και τους εργαζόμενους στο Φάρμακο.

Ολα αυτά, είναι ζητήματα που συνεχίζουμε να συζητάμε με τους εργαζόμενους και θα αποτελέσουν την αιχμή για την απεργία στις 16 του Απρίλη, στην οποία συμμετέχει με απόφασή της και η Ομοσπονδία μας, συντονίζοντας τις δυνάμεις της με άλλες ταξικές ομοσπονδίες και συνδικάτα, με το ΠΑΜΕ. Πρόκειται για ζητήματα κρίσιμα για κάθε εργαζόμενο, γι' αυτό και η συμβολή όλων για την επιτυχία της απεργίας έχει σοβαρή σημασία.


Της Ζωής ΣΩΚΟΥ*
* Η Ζωή Σώκου είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ