Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαία και συνειδήσεις σε «κατάχωση» ...

Και νέα ευτράπελα - αν όχι κωμικοτραγικά - γεγονότα από την Αιανή Κοζάνης, απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Μετά τις μελέτες επί μελετών... για την επέκταση του μουσείου, η οποία έχει παγώσει από το 1997, με τελευταία εξέλιξη την ανάθεση νέας μελέτης από την ΙΖ' ΕΠΚΑ σε ιδιώτη μελετητή, αν και το ΚΑΣ είχε εγκρίνει άλλη μελέτη που δεν προχώρησε λόγω έλλειψης... χρημάτων, τώρα η Εφορεία συμφωνεί με το αίτημα του Δήμου Αιανής για μερική τροποποίηση του ορίου της Ζώνης Β' του αρχαιολογικού χώρου Αιανής.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι Ζώνες είχαν οριστεί μόλις πέρυσι, γεγονός που ανάγκασε τη γγ του ΥΠΠΟ, Λ. Μενδώνη, να κάνει λόγο για διοικητικές ευθύνες σε περίπτωση τροποποίησής τους. Η Εφορεία εκτιμά ότι ο οικισμός έχει, όντως, ανάγκη επέκτασης και ότι αυτή θα γίνει σε αντίθετη, από το χώρο των αρχαιοτήτων, κατεύθυνση. Ουσιαστικά μιλάει για λάθος στον ορισμό της οριοθέτησης των Ζωνών, γιατί η πολεοδομική μελέτη του δήμου έγινε μετά την οριοθέτηση.

Το ΚΑΣ εκτίμησε ως ανεπαρκή την επιχειρηματολογία της Εφορείας, ανέβαλε το θέμα και ζήτησε αρχαιολογική τεκμηρίωση του αποχαρακτηρισμού της Ζώνης που προτείνει η Εφορεία, μέσα σε ένα μήνα.

Στην ίδια συνεδρίαση το ΚΑΣ ξαναβρέθηκε μπροστά στο άχαρο καθήκον να προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί, αυτή τη φορά στη νότια περιοχή του Αργους. Είναι όντως άχαρο το καθήκον όταν από τη δεκαετία του '80, αφ' ότου απασχολείται το ΚΑΣ με τη συγκεκριμένη περιοχή, και ενώ υπήρχαν ακόμη και μελέτες για τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου, τώρα καλείται να «βγάλει το φίδι από την τρύπα» της διαχρονικής κρατικής αδιαφορίας απέναντι στις αρχαιότητες.

Στη συγκεκριμένη περιοχή αποκαλύφθηκε, μετά από ανασκαφή, ένας παλαιοχριστιανικός οικισμός, που χρονικά επεκτείνεται και στα μεταβυζαντινά χρόνια. Ο οικισμός αυτός, όμως, είχε τη - συνήθη - «ατυχία» να βρίσκεται κατατμημένος ανάμεσα σε δύο ιδιοκτησίες ιδιωτών και μία ιδιοκτησία του ΟΤΕ και, επιπλέον, ακριβώς κάτω από ένα ακίνητο της Αγροτικής Τράπεζας. Μάλιστα, το τελευταίο ακίνητο δεν υπήρχε μέχρι το 1995, όταν το ίδιο το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της κατασκευής του, με την προϋπόθεση τα αρχαία να διατηρηθούν στο υπόγειο του κτιρίου της τράπεζας. Πληροφορία που έγινε αποδεκτή με έκπληξη από τα μέλη του ΚΑΣ... Να σημειωθεί, ότι στην ιδιοκτησία του ΟΤΕ βρέθηκε μεγάλο παλαιοχριστιανικό οικοδόμημα, με αίθριο, οχτώ δωμάτια, λουτρό και επιγραφή που μνημονεύει τον Κοσμά Νοτάριο και τη σύζυγό του.

Μέχρι το 1992, με άδειες οικοδόμησης που είχαν προηγούμενα δοθεί, εξαφανίστηκαν τα αρχαία στη μία ιδιοκτησία (ιδιώτη), ενώ στην άλλη σώζονται, πλέον, σε λίγο χώρο. Σε συνδυασμό με την οικοδόμηση της ιδιοκτησίας της ΑΤΕ δεν μπορεί πλέον να γίνει συζήτηση για δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου. Ετσι έμεινε η ιδιοκτησία του ΟΤΕ, ο οποίος - μπροστά και στη μετοχοποίησή του, που βεβαίως κοιτάει μόνο το κέρδος και τίποτε άλλο - αποποιείται του δικαιώματος να χτίσει... αν βέβαια απαλλοτριωθεί η ιδιοκτησία του από το ΥΠΠΟ. Πρόκειται για ένα οικόπεδο έκτασης 1.483 τ.μ., του οποίου η απαλλοτρίωση θα στοιχίσει πάνω από 200 εκατ.

Το ΚΑΣ βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο, δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας και συζητήθηκαν διάφορες ιδέες, όπως η διατήρηση σε κατάχωση. Ιδέα, που από μέλος του ΚΑΣ ορθώς ερμηνεύτηκε ως εξής: «Η κατάχωση γίνεται για "προστασία" της συνείδησής μας και όχι των αρχαίων»... Τελικά το ΚΑΣ αποφάσισε τη διενέργεια αυτοψίας στην περιοχή, για να διαπιστώσει την κατάσταση των αρχαιοτήτων πριν γνωμοδοτήσει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ