Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Κορόνες περί «δυνατών και άξιων γυναικών»

«Η ισότητα της γυναίκας στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος είναι αυταπάτη», τόνισε μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ η Καίτη Φειδάκη

Περίσσεψαν τα ευχολόγια για την αύξηση της συμμετοχής της γυναίκας στο δημόσιο βίο κατά τη χτεσινή 3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Αιρετών Γυναικών, απουσίαζαν όμως οι αναφορές στις αιτίες που εξακολουθούν οι διακρίσεις σε βάρος τους, το άδικο δηλαδή εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.

Ετσι, λοιπόν, χτες, πρώτη μέρα των εργασιών, που συνδιοργανώνουν η ΚΕΔΚΕ και η Ενωση Νομαρχιών, κυριάρχησαν οι τονωτικές ενέσεις περί του πόσο ευαίσθητες, αποτελεσματικές και ικανές είναι οι γυναίκες και οι υποσχέσεις για τη συνέχιση του ...αγώνα που θα επιτρέπει να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες. Τόσο οι πρόεδροι της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, Ν. Κακλαμάνης και Δ. Δράκος αντίστοιχα, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, αναλώθηκαν σε φιλοφρονήσεις υπέρ της ευαισθησίας και της «άλλης ματιάς» που έχουν οι γυναίκες, αποσιωπώντας τη συμμετοχή τους σε πολιτικές που αποδομούν τις όποιες κατακτήσεις είχαν επιτευχθεί σε εργασιακό ή κοινωνικό επίπεδο και έχουν σαν πρώτα θύματα τις γυναίκες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, με την μεν Φ. Πατριανάκου από τη ΝΔ να δηλώνει ότι «οι γυναίκες είναι δυνατές και άξιες», την δε Φ. Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους, που ξεκίνησε το κόμμα της και τέλος την Α. Θεοδόση από το ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι «είμαστε αποτελεσματικές», γι' αυτό και «επικίνδυνες».

Στον αντίποδα, η Καίτη Φειδάκη, που μίλησε στη συνδιάσκεψη εκ μέρους του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι «ο αγώνας ενάντια στην καταπίεση της γυναίκας είναι συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση». Τόνισε ότι η ισότητα της γυναίκας στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος είναι αυταπάτη και συμπλήρωσε ότι η λύση του ζητήματος εξαρτάται από την πορεία της ταξικής πάλης και την τελική της έκβαση.

Σήμερα, τόνισε η Κ. Φειδάκη, είναι επίκαιρο το ζήτημα γιατί εξακολουθούν οι διακρίσεις σε βάρος της γυναίκας. Οπως εξήγησε, η ανεργία, η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας βλάπτουν πρώτα τη γυναίκα. Για παράδειγμα, ανέφερε τη μερική απασχόληση, η οποία «μεγαλώνει την ανισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και δυσκολεύει τη συμμετοχή της στα κοινά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ