Τρίτη 8 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποφασισμένη για αποτελέσματα η κυβέρνηση

Σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα ενέργειας

Την πορεία προόδου του πολιτικού «οράματος» της κυβέρνησης για την Ελλάδα - ενεργειακό κόμβο (και παράδεισο για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο), συζήτησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, στη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής για θέματα ενέργειας. Οι εξελίξεις, σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, με τον νέο αγωγό φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ», με την πορεία της «απελευθέρωσης» της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, όπως και οι νέες χρηματοδοτήσεις για την περίοδο 2007 - 2013.

Ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για το πρόσφατο ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν, όπου καταλήχθηκαν συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου για τον ελληνο - ιταλικό αγωγό και για την προετοιμασία της συνάντησης στην Αθήνα για τη σύναψη τετραμερούς συμφωνίας. Ζητήματα όπως αυτό της προωθούμενης εκστρατείας για την «εξοικονόμηση ενέργειας», η πορεία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - πρόσφατα αποφασίστηκε η αναστολή του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά - οι επόμενες κινήσεις της ΔΕΗ με τις επιχειρηματικές συνεργασίες της που αλλάζουν την ίδια τη δομή της, είναι μερικά ακόμη από τα ανοιχτά θέματα που παρακολουθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Χρ. Φώλια, η διεθνής εταιρεία που συστήθηκε για την κατασκευή και εκμετάλλευση του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη έχει ήδη συνεδριάσει μερικές φορές και προχωρά στην οργάνωση υλοποίησης του έργου. Μια από τις επόμενες «προκλήσεις» της κυβέρνησης, που θα λειτουργήσει σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, είναι η εισαγωγή της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) στο χρηματιστήριο. Η ΔΕΗ ΑΕ διεκδικεί το 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ, που αποτελούν δέλεαρ για ξένους ενεργειακούς κολοσσούς, ώστε να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ και να μπουν μ' αυτόν το τρόπο στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου. Για τον αγωγό «Σάουθ Στριμ» έχει ήδη συσταθεί κοινή επιτροπή μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας, η οποία συνεδρίασε πρόσφατα στη Μόσχα και μελετά τους όρους εμπλοκής της κάθε πλευράς. Ο αγωγός θα διοχετεύει απευθείας φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

  • Τη Μυτιλήνη επισκέφθηκε η διοίκηση της ΔΕΗ, όπου και επιθεωρήθηκε η τοποθεσία, στην περιοχή Σαρακήνα, όπου θα κατασκευαστεί ο νέος Αυτόνομος Σταθμός Παραγωγής ισχύος 120 MW, με προβλεπόμενη λειτουργία το 2012 και στόχο την πλήρη κάλυψη των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρικό ρεύμα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κοινό ζωτικό συμφέρον» ο ρωσικός αγωγός «Σάουθ Στριμ» (2014-07-04 00:00:00.0)
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ενεργειακός πόλεμος της Μεσογείου (2011-02-06 00:00:00.0)
Ιδρύθηκε η εταιρεία του ελληνικού τμήματος (2010-07-01 00:00:00.0)
Νέα παρέμβαση από τον Αμερικανό πρέσβη (2008-05-22 00:00:00.0)
Οι νέοι δρόμοι της σύγκρουσης και των υπερκερδών (2008-05-18 00:00:00.0)
Επαφές για τον αγωγό «Σάουθ Στριμ» (2008-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ