Τρίτη 8 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Υπόθεση του λαού η προστασία του βουνού

Η ανάγκη ανάπτυξης κινήματος και αγώνων για «δάσος λαϊκή περιουσία και πόλεις με υποδομές» επισημάνθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ

«Η Πάρνηθα μπορεί να σωθεί. Χρειάζεται όμως μια άλλη πολιτική, που δε θα βλέπει τη γη σαν εμπόρευμα με στόχο το κέρδος, μια πολιτική θα βλέπει το δάσος σαν λαϊκή περιουσία».

Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε στην ημερίδα που διοργάνωσε προχτές, Κυριακή, στο Μενίδι, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «Δάσος - λαϊκή περιουσία». Στην εκδήλωση συμμετείχαν δεκάδες φορείς της περιοχής, ο δήμαρχος Μενιδίου Α. Φωτιάδης, ο αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής Χ. Δαμασκός, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων κ.ά.

Η ημερίδα αποτέλεσε το αποκορύφωμα σειράς πολύμορφων πρωτοβουλιών των Κομματικών και ΚΝίτικων Οργανώσεων της Αττικής στα πλαίσια της καμπάνιας για την Πάρνηθα. Η δράση που ξετυλίχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως τονίστηκε και στο τέλος της ημερίδας από τον Θάνο Τραβασάρο, μέλος της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ «αποτελεί το έναυσμα για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια».

Τις ολοκληρωμένες θέσεις του ΚΚΕ για το περιβάλλον ανέπτυξε στην ημερίδα ο Χρήστος Κολοβός, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. «Τα θέματα του περιβάλλοντος, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, αποτελούν για το ΚΚΕ σημαντικό πεδίο δράσης και η επίλυσή τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα θα λυθούν μόνο με την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος που τα δημιουργεί, τα αναπαράγει και τα οξύνει. Γι' αυτό έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις».

Πολιτικές σκοπιμότητες

Η Πάρνηθα μπορεί να σωθεί, χρειάζεται όμως μια άλλη πολιτική που θα θεωρεί το δάσος λαϊκή περιουσία τόνισαν οι εισηγητές της ημερίδας
Η Πάρνηθα μπορεί να σωθεί, χρειάζεται όμως μια άλλη πολιτική που θα θεωρεί το δάσος λαϊκή περιουσία τόνισαν οι εισηγητές της ημερίδας
Στην πορεία αναδάσωσης της Πάρνηθας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο δασολόγος Αντώνης Θεοχάρης.

Σημείωσε ότι:

  • Από 20.000 στρέμματα ελατοδάσους που κάηκαν, πάνω από 5.000 χάθηκαν οριστικά, αφού η έκταση είναι εντελώς βραχώδης. Στα υπόλοιπα 16.800 λόγω πολιτικής σκοπιμότητας και κοινωνικής πίεσης, τόνισε, αποφασίστηκε η αναδάσωση με γενετικό υλικό από φυτώρια Βυτίνας και Λιβαδειάς.
  • Η πρώτη μελέτη που έγινε αφορούσε μόλις 670 στρέμματα και φύτευση 113.500 φυταρίων. Η ακύρωση του διαγωνισμού αναδάσωσης υποχρέωσε τη διεύθυνση αναδασώσεων να προχωρήσει σε άρον άρον εργασίες λόγω περιορισμένης φυτευτικής περιόδου. Αποτέλεσμα ήταν να φυτευτούν μόλις 60.000 φυτάρια σε 350 στρέμματα.
  • Στην υπόλοιπη έκταση η αναδάσωση θα ξεκινήσει το λιγότερο σε τέσσερα χρόνια, όταν το φυτώριο που κατασκευάζεται στην Πάρνηθα θα μπορεί να παραδώσει φυτάρια! Χρειάζεται ένας σχεδιασμός τουλάχιστον για 10 χρόνια.

Στα αντιπλημμυρικά έργα στους δήμους στους πρόποδες της Πάρνηθας και οι συνέπειες από την πυρκαγιά αφορούσε η εισήγηση του τοπογράφου μηχανικού Βαγγέλη Κορρέ. Οπως τόνισε, η ανυπαρξία έργων υποδομής σε συνδυασμό με την πυρκαγιά της Πάρνηθας συνεπάγεται τον κίνδυνο εμφάνισης πολύ επικίνδυνων πλημμυρών σε όλους τους δήμους!

Τέλος, ο Βασίλης Τοπαλιανίδης δημοτικός σύμβουλος της ΠΑΣΥΜ, μίλησε για το ΠΔ για την Πάρνηθα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. «Επιχειρεί να ξεπεράσει το νομοθετικό πλαίσιο απολύτου προστασίας του εθνικού δρυμού με την ανάπτυξη δόμησης σε ορισμένα σημεία και πολύπλευρης επιχειρηματικής δραστηριότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ