Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Εκρηξη της ακρίβειας και το Μάρτη

Ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των ειδών λαϊκής κατανάλωσης. Εξανεμίστηκε ήδη το 1 ευρώ της Σύμβασης της ντροπής

Η κλιμακούμενη επίθεση των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, με την ανοχή και στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ, αποτυπώνεται - εν μέρει - ακόμα και στον επίσημο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Μάρτη ο επίσημος πληθωρισμός αυξανόταν με ρυθμό 4,4% σε δωδεκάμηνη βάση (Μάρτης 2008 προς Μάρτη 2007) και 3,3% σε μέσα επίπεδα (σύγκριση περιόδου Απρίλης 2007 - Μάρτης 2008, με το προηγούμενο δωδεκάμηνο). Μέσα στο Μάρτη αυξήθηκε 2,3%.

Εννοείται, βέβαια, πως το μέγεθος της ακρίβειας που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης (όπου ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος τους οι εργαζόμενοι) είναι πολλαπλάσιες αυτών που εμφανίζονται στους γενικούς δείκτες με τους μέσους όρους της ΕΣΥΕ. Σύμφωνα με το σχετικό πίνακα της ΕΣΥΕ, στο τελευταίο δωδεκάμηνο (σύγκριση Μάρτη 2008 με Μάρτη 2007), δεκάδες είδη βασικής ανάγκης και υπηρεσίες ευρείας χρήσης σημείωσαν διψήφια αύξηση τιμών. Ανάμεσα στα είδη που ακρίβυναν με διψήφιο αριθμό στο τελευταίο δωδεκάμηνο, είναι το αλεύρι (19%), το ψωμί (16,2%), τα ζυμαρικά (19,3%), τα πουλερικά νωπά (12,5%), τα σκληρά τυριά (14,7%), τα αυγά (12,7%), το βούτυρο γάλακτος (31,1%), το φυτικό βούτυρο (12,8%), τα σπορέλαια (33%), τα νωπά φρούτα (10%), τα όσπρια (14,3%), το φυσικό αέριο (36,9%), το πετρέλαιο θέρμανσης (43,1%), η βενζίνη (14,9%) κλπ.

Αλλά και από την ομαδοποίηση κατά κατηγορίες των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, στην περίοδο Μάρτης 08 προς Μάρτη 07 προκύπτουν σημαντικές αυξήσεις. Ειδικότερα, η ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» αυξήθηκε κατά 6,1%, η «στέγαση» κατά 10,7%, οι «μεταφορές» κατά 4,1%, η «εκπαίδευση» κατά 4,6%, τα «ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια» κατά 4,5%, η «υγεία» κατά 3,2%. Κι όμως, η ηγεσία της ΓΣΕΕ, παραβλέποντας την έξαρση της ακρίβειας που αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με το ΣΕΒ που προβλέπει αύξηση μόλις 1 ευρώ τη μέρα, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους στο έλεος των κερδοσκόπων του κεφαλαίου.

Στην προσπάθειά της να εξωραΐσει την έξαρση της ακρίβειας, η κυβέρνηση επιμένει να αναμασά την καραμέλα του «εισαγόμενου πληθωρισμού», αποδίδοντας την αναζωπύρωσή του, αποκλειστικά στην άνοδο των διεθνών τιμών (πετρελαίου, τροφίμων και των πρώτων υλών), συγκαλύπτοντας έτσι ότι ο πληθωρισμός τροφοδοτείται κύρια από τα μεγάλα και προκλητικά κέρδη που παρουσίασαν οι επιχειρήσεις και το 2007. Οσο για τα περίφημα 31 μέτρα κατά της ακρίβειας που παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης, αυτά, όπως από την πρώτη στιγμή κατάγγειλε ο «Ρ», στο μόνο που αποσκοπούσαν, ήταν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ