Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ολοταχώς για τον ... κόμβο

Εξέτασαν την πρόοδο της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης

Την πορεία υλοποίησης της ενεργειακής πολιτικής για την ανάδειξη της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», εξέτασε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή. Η Ενέργεια αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για το διεθνές μεγάλο κεφάλαιο που επέβαλε την είσοδό του στον ιδιαίτερα προσοδοφόρο και «ευαίσθητο» τομέα, χάρη στην πολιτική ιδιωτικοποίησης που χάραξε η ΕΕ και υλοποιεί εντός και εκτός των συνόρων της.

Μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας περιορίστηκε να δηλώσει ότι «επαναλαμβάνουμε την προσήλωσή μας να μετεξελιχθεί η χώρα μας - όπως και γίνεται κάθε μέρα - σε ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με μια θέση - κλειδί στον ενεργειακό χάρτη. Πρόθεση στρατηγική και προσήλωσή μας είναι να διασφαλίσουμε για τον τόπο μας επάρκεια ενέργειας με όσο το δυνατόν λιγότερους ρύπους και σε καλές τιμές».

Οι βασικοί άξονες υλοποίησης του αντιλαϊκού στόχου που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα ξένα και ντόπια συμφέροντα στον τομέα της Ενέργειας είναι:

  • Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, του οποίου η διεθνής εταιρεία κατασκευής και εκμετάλλευσης εξετάζει την έναρξη του έργου.
  • Ο αγωγός φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ», μια ρωσική πρωτοβουλία για την απευθείας προμήθεια της δυτικής Ευρώπης μέσω και της Ελλάδας.
  • Ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου που ήδη λειτουργεί και η προέκτασή του, ο ελληνοϊταλικός, του οποίου η κατασκευή βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας.

Η προώθηση τετραμερούς συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν για την τροφοδοσία του αγωγού αυτού, μετά και την επίτευξη διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα, αναμένεται να «σιγουρέψει» τη λειτουργία της σύνδεσης Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και να ικανοποιήσει τις αμερικανικές απαιτήσεις για διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η παράταση της συμφωνίας με τη Ρωσία για προμήθεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού για τους ρύπους, είναι δεδομένο ότι συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή και η εισαγωγή του λιθάνθρακα στην ελληνική ηλεκτροπαραγωγήή, στη βάση των σχεδίων της ΔΕΗ και άλλων ιδιωτικών εταιρειών. Ο λιθάνθρακας αποτελεί και την «πύλη εισόδου» της γερμανικής RWE στην ελληνική αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ