Σάββατο 12 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Η ΕΕ υποτάσσει τον πολιτισμό στα μονοπώλια

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την πολιτική της ΕΕ που υποτάσσει τον πολιτισμό στην αντιλαϊκή στρατηγική της Λισαβόνας, οδηγεί στη μονοπωλιακή συγκεντροποίηση, στη μετατροπή σε ιδιοκτησία του κεφαλαίου όλων των όρων πολιτισμικής ύπαρξης και πολιτιστικής παραγωγής κάθε κράτους μέλους, κατήγγειλε η ευρωβουλευτής του KKE, Διαμάντω Μανωλάκου, αιτιολογώντας τη θέση του Κόμματος στη συζήτηση σχετικά με τις πολιτιστικές βιομηχανίες στην Ευρώπη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενη στη βιομηχανία του πολιτισμού η Δ. Μανωλάκου είπε χαρακτηριστικά: «Η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού καμουφλάρεται πίσω από το δήθεν σεβασμό της πολυμορφίας, των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, που χρίζονται "ιδιοκτησία" για να αφαιρεθούν και να αγοράζονται σαν εμπόρευμα, την ανάγκη σεβασμού των όρων της Ουνέσκο, που συνεχώς με "αξιοπρεπείς συμβιβασμούς" προσαρμόζεται σιγά - σιγά στις ανάγκες και τις συνθήκες του ΠΟΕ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μονοπωλιακή συγκεντροποίηση και ιδιοκτησία όλων των όρων πολιτισμικής ύπαρξης και πολιτιστικής παραγωγής κάθε χώρας, κάτω από την ομπρέλα των μέτρων και κανόνων της αντιλαϊκής στρατηγικής της Λισαβόνας, για να πλουτίζει το κεφάλαιο, αντιτάσσοντας θεραπευτικά ευχολόγια, παραινέσεις, προτροπές και ηθικολογίες για σεβασμό της πολυμορφίας».

Οπως σημείωσε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «δυστυχώς, όλες οι ανθρώπινες αξίες χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη για το σκοπό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως και το φυσικό περιβάλλον, όπου τις επιπτώσεις της ίδιας πολιτικής, ήδη, ζούμε οδυνηρά. Είναι οι σιδερένιοι νόμοι της οικονομίας της αγοράς που συνθλίβουν, εξαθλιώνουν, ομογενοποιούν κάθε πολιτιστική, αισθητική καλλιτεχνική και ηθική αξία, μπροστά στην ανάγκη ενσωμάτωσής τους στο καπιταλιστικό κέρδος, στον εσωτερικό και διεθνή ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό».

Καταλήγοντας η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε ότι «η εσωτερική αντίφαση της πολιτικής της ΕΕ, μεταξύ ποιότητας του πολιτισμού και ποσότητας του κέρδους, μέσα σε αυτό το σύστημα βρίσκει διέξοδο μόνο προς την πλευρά της λυσσαλέας ανάγκης για κέρδος, γι' αυτό και θα καταψηφίσουμε την έκθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ