Τρίτη 15 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
Στον αστερισμό της Λισαβόνας...

Χρυσές δουλειές στους εκπροσώπους της ολιγαρχίας υπόσχεται ο υπουργός Οικονομίας

Στην αποκλειστική υπηρεσία του κεφαλαίου κινείται το νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, διακήρυξε για μια ακόμη φορά από την Πάτρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Μιλώντας χθες σε εκδήλωση στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, στο πλαίσιο των ομιλιών που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην περιφέρεια με στόχο την προπαγάνδιση του νέου κοινοτικού πλαισίου και αναφερόμενος στις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ, ο Γ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι στόχος είναι:

  • Μια πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία.
  • Η προώθηση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.
  • Η ολοκλήρωση των υποδομών σε μεταφορές, στην Ενέργεια, στην Παιδεία, στην Υγεία.
  • Επίσης η αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος.

Με άλλα λόγια, το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί οργανικό στοιχείο της περιβόητης στρατηγικής της Λισαβόνας, οι στόχοι της οποίας εξειδικεύονται από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών σε εθνικό, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Βασικός στόχος του ΕΣΠΑ, ο προϋπολογισμός του οποίου, για την περίοδο 2007 - 2013, ανέρχεται στα 40 δισ. ευρώ (κοινοτική, εθνική και μικρή ιδιωτική συμμετοχή), είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, κατά την περίοδο υλοποίησης των προγραμμάτων, προβλέπεται να ενισχυθούν 50.000 μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις, να αναβαθμιστούν 95.000 τουριστικές κλίνες και να επιχορηγηθούν 700 επιχειρήσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης. Αλλά και η ενίσχυση της εκπαίδευσης μέσω των κοινοτικων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, κινείται σε ...αγοραίες λογικές και υπηρετεί το στόχο σύνδεσης του σχολείου με τις επιχειρήσεις. Ευρύτερος στόχος, βέβαια, η δημιουργία φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι μέσω των σχετικών προγραμμάτων τα επόμενα χρόνια θα επιδιωχτεί:

  • Η αναμόρφωση 600 προγραμμάτων σπουδών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Η συμμετοχή ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων (1.300.000)! ατόμων σε δράσεις διά βίου μάθησης. Γιατί - όπως ανέφερε - η συνεχής επιμόρφωση των πολιτών και των εργαζομένων αποτελεί ...εθνικό κεφάλαιο.
  • Επιδιώκεται επίσης 200.000 άνεργοι να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης και προώθησης στην αγορά εργασίας.

Είναι εμφανές ότι με τις ευρύτατες παρεμβάσεις που επιδιώκουν στην αγορά εργασίας (συμμετοχή 1,5 εκατ. εργαζομένων σε προγράμματα κατάρτισης) επιδιώκουν έως το 2013 να έχουν διαλύσει κάθε υπόλειμμα σταθερής και μόνιμης εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ