Κυριακή 20 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Δεξιά νοοτροπία για τον αθλητισμό

Τόσο ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, όσο και ο ΓΓ Αθλητισμού, Σταύρος Δουβής, ισχυρίζονται ότι το σκάκι δεν είναι άθλημα

Ο Αχιλλέας με τον Αίαντα παίζουν πεσσούς σε μια ανάπαυλα του Τρωικού Πολέμου (από αγγείο του 5ου π.Χ. αιώνα)
Ο Αχιλλέας με τον Αίαντα παίζουν πεσσούς σε μια ανάπαυλα του Τρωικού Πολέμου (από αγγείο του 5ου π.Χ. αιώνα)
Μετά τα ...«λοιπά αθλήματα», την κατάργηση της χρηματοδότησης των Σκακιστικών Συλλόγων και πρόσφατα τη μείωση της επιχορήγησης της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας από τη ΓΓ Αθλητισμού, ήρθε και το ...τελικό χτύπημα: «Το σκάκι δεν είναι άθλημα και θα πρέπει να ανήκει στο υπουργείο Παιδείας ή έστω στο υπουργείο Πολιτισμού». Μάλιστα φίλοι αναγνώστες, ειπώθηκε κι αυτό από τα παραπάνω επίσημα πρόσωπα του ελληνικού αθλητισμού.

Οι κυβερνώντες τη χώρα, ανεξάρτητα με το αν είναι «γαλάζιοι» ή «πράσινοι», ξεχνούν τις φιέστες και τις φανφάρες περί αρχαίου ελληνικού αθλητισμού και πνευματικής άμιλλας.

Ελεγαν συγκεκριμένα στην 26η Σκακιστική Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης: «Η σύζευξη αυτής της αθλητικής και πνευματικής άμιλλας δεν ήταν τυχαία ή ευκαιριακή, αλλά απόλυτα σύμφωνη με το αρχαϊκό ιδεώδες για την παιδεία, σύμφωνα με το οποίο η σωματική άσκηση ήταν αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την πνευματική καλλιέργεια ("νους υγιής εν σώματι υγιεί"). Ενα καθαρά πνευματικό άθλημα όπως το σκάκι εκφράζει, λοιπόν, οπωσδήποτε το ολυμπιακό πνεύμα».

Ο πρόεδρος της ΕΣΟ, Γιώργος Μακρόπουλος, κι άλλα μέλη του ΔΣ ενημέρωσαν τους Σκακιστικούς Συλλόγους της χώρας σχετικά με την απαράδεκτη τοποθέτηση της αθλητικής ηγεσίας και τους καλεί να δρομολογήσουν από κοινού μια αγωνιστική πίεση από την πλευρά των σκακιστικών φορέων και του σκακιστικού κόσμου, προκειμένου να αναθεωρηθεί η υποβάθμιση του πνευματικού μας αθλήματος.

Η ΕΣΟ θεωρεί ότι η αγωνιστική προσπάθεια που έγινε πριν λίγους μήνες πρέπει απαραίτητα να συνεχιστεί: Με παρεμβάσεις των κομμάτων, κοινωνικών φορέων, τη δυναμική παρουσία των ίδιων των αθλητών, των βουλευτών, κ.ά.

Τα Σκακιστικά Σωματεία σ' όλη τη χώρα να παρέμβουν με επιστολές διαμαρτυρίας και ψηφίσματα. Να κινητοποιήσουμε πολιτικούς, στρατιωτικούς, πανεπιστημιακούς κι αθλητές άλλων αθλημάτων, που ασπάζονται το σημαντικό ρόλο του πνευματικού μας αθλήματος και με κάθε τρόπο να υπενθυμίσουμε ότι η περίεργη αυτή νοοτροπία για το άθλημά μας δε θα περάσει, γιατί:

α) Σαράντα (40) χρόνια το άθλημά μας έχει αναγνωριστεί επίσημα από την ελληνική πολιτεία.

β) Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει από το 1999 τη FIDE ως αθλητική ομοσπονδία.

γ) Σε 105 χώρες το σκάκι είναι αναγνωρισμένο άθλημα με τις 103 απ' αυτές να το έχουν εντάξει στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές.

δ) Σήμερα που ήδη έχουν δρομολογηθεί προσπάθειες να ενταχθεί και το σκάκι στην Ολυμπιακή Οικογένεια, η ελληνική αθλητική ηγεσία διερωτάται εάν και γιατί το σκάκι είναι άθλημα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ