Κυριακή 20 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημιουργικές μουσικές «συνομιλίες»

Με έκταση μεγαλύτερη από την Ελλάδα και πληθυσμό που μόλις ξεπερνά τις 300 χιλιάδες ψυχές, η Τούβα, δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκεται μεταξύ της Νότιας Σιβηρίας και της Μογγολίας, έχει να επιδείξει μια εντυπωσιακή, ιδιαίτερη μουσική παράδοση. Χαρακτηρίζεται από τους εκπληκτικούς λαρυγγισμούς των τραγουδιστών, οι οποίοι καταφέρνουν να παράγουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικές και ξεχωριστές μελωδίες, δημιουργώντας έτσι έναν μοναδικό ήχο. Ο γνωστότερος, διεθνώς, εκπρόσωπος αυτής της σαμάνικης μουσικής παράδοσης είναι το κουαρτέτο των «Huun Huur Tu» (τους απολαύσαμε και στη χώρα μας πριν κάποια χρόνια), τους οποίους συνάντησε δημιουργικά ο Ρος Ντέιλι και η μουσική συντροφιά του, προσφέροντάς μας ένα σπάνιο άκουσμα.

Ο λόγος για το δίσκο «White Dragon» - ηχογράφηση της συναυλίας των «Huun Huur Tu» στο χωριό Χουδέτσι της Κρήτης, όπου ζει και παράγει πολιτισμό ο σπουδαίος Ιρλανδός μουσικός. Στη συναυλία συμμετείχαν, επίσης, το «Trio Cheminari» και οι Γιώργος Ξυλούρης, Σπυριδούλα Μπάκα, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Χάρης Λαμπράκης, Στέλιος Πετράκης, Angelina Tkatcheva, Κέλυ Θωμά, Περικλής Παπαπετρόπουλος. Τι να πρωτοαναφέρουμε από αυτή την ξεχωριστή μουσική σύμπραξη που προβάλλει και αναδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν στο πάντρεμα της μουσικής διαφορετικών λαών και πολιτισμών; Το «Είμαι ορφανός από παιδί» του Κώστα Ρούκουνα (διασκευή Ρ. Ντέιλι, τραγούδι Σπ. Μπάκα), που «συνομιλεί» με το «Μοιρολόι του ορφανού», παραδοσιακό από την Τούβα; ΄Η το «Μαύρα μου χελιδόνια» - παραδοσιακό - «τόπος» συνάντησης Θράκης και Τούβα; Υπάρχουν πολλές μαγικές στιγμές που αναβλύζουν από αυτό το δίσκο - σμίξιμο εντελώς διαφορετικών μουσικών, οι οποίες όμως στο βάθος τους έχουν κοινά στοιχεία - με πρώτο την αλήθεια και την ειλικρίνεια.


Με λυρική άποψη, χιούμορ, ροκ ήχο και διάθεση το συγκρότημα «Μακρινά Ξαδέρφια», που γνωρίσαμε πριν πέντε χρόνια με την «Αποδοχή κληρονομιάς», παρουσιάζει την τρίτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Καλό ταξίδι» (ΛΥΡΑ). «Συνταξιδιώτες» τους, οι Ψαραντώνης, Μελίνα Κανά, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Σοφία Παπάζογλου, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Μιλτιάδης Παπαστάμου, Ελένη Καπηλίδου και Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου. Εκπληξη του δίσκου αποτελεί η διασκευή του τραγουδιού των Monthy Pythons «Always look at the bright side of life» (σε ελληνική απόδοση «Η φωτεινή πλευρά της ζωής») με τους Θοδωρή Αθερίδη, Αντώνη Καφετζόπουλο, Σπύρο Παπαδόπουλο, Γρηγόρη Ψαριανό και τον Θοδωρή Κοτονιά. Επίσης, η διασκευή του τραγουδιού «Μες στης πόλης το χαμάμ» του Ανέστη Δελιά.

Καρπός του μουσικού πειραματισμού των «Imam Baildi» (το σχήμα απαρτίζουν τα παιδιά του Γρηγόρη Φαληρέα, Ορέστης και Λύσανδρος) είναι ο ομότιτλος δίσκος του σχήματος. Περιλαμβάνει δέκα κομμάτια, που κινούνται αρμονικά ανάμεσα στις κλασικές φόρμες και την ηλεκτρονική μουσική. Στα επτά από τα τραγούδια του άλμπουμ οι «Imam Baildi» αντλούν υλικό από το παρελθόν φέρνοντας αυθεντικές εκτελέσεις στο σήμερα και προσφέροντας ένα ενδιαφέρον, πρωτότυπο αποτέλεσμα. Τραγούδια σπουδαίων δημιουργών και ερμηνευτών όπως το «Η ζωή μας είναι λίγη» με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο, το «Δε θέλω πια να ξαναρθείς» με τη φωνή του Μανώλη Χιώτη και της Μαίρης Λίντα, «Το Μινόρε της Αυγής», «Τα ξένα χέρια» του Βασίλη Τσιτσάνη, το «Ντυμένη σαν Αρχόντισσα», το «Πόσο λυπάμαι» με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο, αλλά και «Ο πασατέμπος» με τη φωνή της Ιωάννας Γεωργακοπούλου και του Μανώλη Χιώτη. Συμπεριλαμβάνονται επίσης και τρία ορχηστρικά κομμάτια των Ορ. και Λ. Φαληρέα.

Μια αγκαλιά τραγούδια του Νότη Μαυρουδή, από το σύνολο της 45χρονης πορείας του στην ελληνική μουσική, ερμηνεύει η Αναστασία Μουτσάτσου στο δίσκο «Μια νύχτα στους αιώνες». Τραγουδίστρια, που με επιτυχία μπορεί να ερμηνεύει τραγούδια διαφορετικού ύφους, η Αν. Μουτσάτσου προσφέρει ένα γοητευτικό «σεργιάνι» σε γνωστές, αλλά και κρυμμένες δημιουργικές στιγμές του συνθέτη. Τραγούδια, που έχουν σφραγίσει κατά το παρελθόν με τη φωνή τους σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως οι Ελένη Βιτάλη, Σταμάτης Κραουνάκης, Αρλέτα, Γιώργος Ζωγράφος, Χάρις Αλεξίου κ.ά. Η Αν. Μουτσάτσου καταφέρνει να προσφέρει ερμηνείες που δε στερούνται εσωτερικότητας και αισθαντικότητας και κυρίως στους νεότερους μια όμορφη, δυνατή «γεύση» της διαχρονικής δημιουργίας του Ν. Μαυρουδή, διατηρώντας την ατμόσφαιρα, την αισθητική που τη χαρακτηρίζει. Στο δίσκο περιλαμβάνονται δεκαέξι τραγούδια του, σε στίχους Μάνου Χατζιδάκι, Ακου Δασκαλόπουλου, Αλκη Αλκαίου, Γιάννη Κακουλίδη, Τάσου Σαμαρτζή, Αλκη Χριστοφέλλη και Γιώργου Κορδέλλα. Από τα «Ακρη δεν έχει ο ουρανός» και «Τα γιορτινά σου φόρεσε» (1964), στα εκπληκτικά «Ισως φταίνε τα φεγγάρια», «Πρωινό τσιγάρο», «Κάθε μια νύχτα», «Λαβωματιά» κ.ά. Συμμετέχει ο Παντελής Θαλασσινός.

Τον έχουμε γνωρίσει ως μέλος του συγκροτήματος «Τρύπες» και από τις συνεργασίες του με τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Φλώρο Φλωρίδη κ.ά. Τώρα ο κιθαρίστας Μπάμπης Παπαδόπουλος καταθέτει την πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Σκηνές από ένα ταξίδι» (κυκλοφορεί από την «Puzzlemusik»). Μια «διαδρομή» με συνθέσεις δικές του και οδηγό την κιθάρα (ηλεκτρική κι ακουστική), που σε κάποιες πρωταγωνιστεί και σε άλλες συνομιλεί με διαφορετικούς ήχους. Εντεκα κομμάτια ορχηστρικά, γεμάτα φαντασία, εικόνες, χρώματα, αυτοσχεδιασμούς. Στο κομμάτι «au revoir» συμμετέχουν οι Μιχάλης Βρέτας (βιολί) και Φώτης Σιώτας (βιολί).


Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ