Σάββατο 19 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Με 62% μέση κερδοφορία 5ετίας!

Δεν αναμένεται μείωση των επιτοκίων, λέει η διοίκηση της τράπεζας

Αβεβαιότητες για τη διάρκεια που θα έχουν οι συνεχιζόμενες αναταράξεις στη χρηματαγορά και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα εκφράζονται και από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Στο πλαίσιο της χτεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο επικεφαλής του Ομίλου Τ. Αράπογλου σημείωσε ότι «χρειάζεται συντονισμένη δράση από τις εποπτικές αρχές για χαμηλότερα επιτόκια και πρόσθετη προσφορά ρευστότητας, ενδεχομένως νέες διαγραφές στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών». Σύμφωνα με τον ίδιο δεν προδιαγράφεται, μέσα στο 2008, μείωση των επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που «ανησυχεί περισσότερο για την πορεία του πληθωρισμού»...

Δηλαδή σε κάθε περίπτωση φορτώνουν τα κρισιακά φαινόμενα στα λαϊκά στρώματα, που αφαιμάζονται οικονομικά και από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις, σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων πλατιάς κατανάλωσης και από την αύξηση των επιτοκίων και τοκοχρεολυτικών δόσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η διοίκηση της τράπεζας:

  • Σε μέσα επίπεδα η κερδοφορία τους για την 5ετία 2003-2007 έφτασε στο 62%(!) ενώ με βάση τα πλάνα τους για τα επόμενα χρόνια υπολογίζουν σε ρυθμούς 30%!
  • Η συμμετοχή ξένων «επενδυτών» φτάνει στο 55,7% του μετοχικού κεφαλαίου. Το σύνολο του ενεργητικού φτάνει στα 100 δισ. ευρώ με τον όμιλο να λειτουργεί σε 8 χώρες με 34.000 υπαλλήλους και να βρίσκεται στην 21η θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης.
  • Η μετοχή της τράπεζας, το τελευταίο διάστημα, έγινε αντικείμενο «ανοιχτών πωλήσεων» (σε μη προκαθορισμένη τιμή) εξαιτίας των συνεχιζόμενων αναταράξεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ