Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
«Εναλλακτικές» ελαφρύνσεις από ισπανική - γερμανική κυβέρνηση

Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφασίζουν οι Γερμανοί και Ισπανοί οδηγοί φορτηγών και ταξί, οι αλιείς και οι αγρότες

Διαμαρτυρία οδηγών στην Κόρντοβα

Associated Press

Διαμαρτυρία οδηγών στην Κόρντοβα
BONNH - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις σε αρκετές χώρες της Ευρώπης ήταν η απάντηση των οδηγών φορτηγών, των αγροτών και των αλιέων στην αποτυχημένη απόπειρα εύρεσης κοινής πολιτικής τακτικής των υπουργών Μεταφορών των χωρών - μελών της ΕΕ. Στη Γερμανία και στην Ισπανία, οι κυβερνήσεις προχώρησαν στην παρουσίαση «εναλλακτικών» προτάσεων ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων, επιμένοντας στην άρνηση ικανοποίησης των αιτημάτων των διαδηλωτών για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα. Την κυβερνητική απάντηση αναμένουν και οι Σουηδοί οδηγοί φορτηγών, ενώ στη Βρετανία η αντίστροφη μέτρηση για την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος, που έχουν αποστείλει στην κυβέρνηση οι οδηγοί και οι αγρότες, κυλά, χωρίς καμία αντίδραση από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Αποκλεισμένα παραμένουν τα περισσότερα κέντρα διανομής καυσίμων στη Νότια Ισπανία από τους αγρότες, ενώ οι αλιείς σφίγγουν τον κλοιό στα λιμάνια της Αλμέρια και της Βαλένθια. Η «επιχείρηση σαλιγκάρι» εφαρμόστηκε, χτες, στην πόλη της Κόρντομπα και οι διαδηλωτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιμείνουν. Αν και οι συνομιλίες με την κυβέρνηση συνεχίζονται, ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Μιγκέλ Αρίας Κανέτε επανέλαβε, χτες, στα ΜΜΕ ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης της φορολογίας στα καύσιμα. Αντίθετα, η ισπανική κυβέρνηση επιμένει στην πρότασή της για πακέτο μέτρων φοροελαφρύνσεων και ευνοϊκών δανείων για τους αγρότες, χωρίς να έχει καταλήξει, όμως, στο τι προτίθεται να πράξει για τους αλιείς και τους οδηγούς φορτηγών. Η κυβερνητική πρόταση, μέχρι στιγμής, δε μοιάζει να ικανοποιεί τους διαδηλωτές των τριών κλάδων, οι οποίοι εκπροσωπούνται από ενιαίο φορέα στις διαπραγματεύσεις.

Στη λύση της «εναλλακτικής» πρότασης κατέληξε, χτες, και η γερμανική κυβέρνηση. Οπως ανακοίνωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε ένα πακέτο μέτρων, το οποίο προβλέπει: μείωση της φορολογίας στα καύσιμα για τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για να πάνε στη δουλιά τους από 70 σε 80 πφένιχ, παροχή μιας εφάπαξ βοήθειας σε όσους στηρίζονται στην κοινωνική πρόνοια και στους φοιτητές για το πετρέλαιο θέρμανσης ύψους 5 μάρκων/τετραγωνικό μέτρο μέχρι το τέλος του χειμώνα. Παράλληλα, προβλέπεται η μείωση της τιμής των εισιτηρίων για τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η χρησιμοποίησή τους.

Οι ανακοινώσεις Σρέντερ προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης και την απογοήτευση των διαδηλωτών. Μέσα στα μέτρα της πρότασης, που θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, δε λαμβάνεται διόλου υπόψη το αίτημα για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα των οδηγών φορτηγών και ταξί, αλλά και των αγροτών, με αποτέλεσμα να εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο διόγκωσης των κινητοποιήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι οδηγοί φορτηγών στους δρόμους (2008-06-03 00:00:00.0)
Ξανά στο προσκήνιο τα καύσιμα (2000-11-01 00:00:00.0)
Επιμένουν οι διαδηλωτές σε Ισπανία - Γερμανία (2000-09-26 00:00:00.0)
Το, πικρό για την ΕΕ, φθινόπωρο των αποκλεισμών (2000-09-24 00:00:00.0)
Η Ευρώπη των κινητοποιήσεων (2000-09-10 00:00:00.0)
Αρση των οδοφραγμάτων μετά από ικανοποίηση των αιτημάτων (2000-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ