Τετάρτη 23 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
«Γεύση» Αιγύπτου

Λιγότερο «ακαδημαϊκή» και περισσότερο κατανοητή θα είναι η πληροφόρηση για το κοινό που θα επισκεφθεί την επανέκθεση της αιγυπτιακής συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τις 14 Μάη.

Η σημασία αυτής της συλλογής έγκειται τόσο στη μοναδικότητά της - είναι ο μοναδικός μεσογειακός πολιτισμός, εκτός φυσικά του ελληνικού, που εκτίθεται ήδη από το 1890 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - όσο και στον πλούτο, ποιοτικό και ποσοτικό, των εκθεμάτων. Συγκεκριμένα, η συλλογή αποτελείται από 16.000 αντικείμενα, εκ των οποίων εκτίθονταν μέχρι πρότινος μόλις 300, ενώ η επανέκθεση περιλαμβάνει 1.200, ανάμεσά τους και τη μικρή πριγκίπισσα Τακουσίτ, αποτελούμενη από μέταλλο, που θα προβληθεί με ειδική προθήκη. Περιλαμβάνονται επίσης πορτρέτα φαγιούμ, σαρκοφάγοι, κοσμήματα και αντικείμενα της καθημερινότητας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που εκτείνεται από το 4.000 π.Χ. μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ.

Η συλλογή άρχισε να συγκροτείται από τις δωρεές του Ιωάννη Δημητρίου και του Αλέξανδρου Ρόστοβιτς, Ελλήνων της Αιγύπτου, στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού και εμπλουτίστηκε από δωρεές της Αρχαιολογικής Εταιρείας, της αιγυπτιακής κυβέρνησης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ