Πέμπτη 24 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Μανωλάδα δεν υπάρχει μόνο στην Ηλεία

Ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών θα σπάσει την τρομοκρατία κυβέρνησης και μεγαλοκαλλιεργητών, απηύθυνε χτες από τον Πύργο Ηλείας το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος

Οι κολίγοι της Μανωλάδας έφεραν στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μετανάστες σε όλη την Ελλάδα
Οι κολίγοι της Μανωλάδας έφεραν στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μετανάστες σε όλη την Ελλάδα
Του απεσταλμένου μας Κώστα ΤΡΑΚΟΣΑ.--

«Το έχουμε πει δημόσια και το ξαναλέμε, να τ' ακούσει πρωτίστως η κυβέρνηση: Το χέρι που θα σηκώνεται να χτυπήσει εργάτη, Ελληνα ή μετανάστη, θα το "τσακίσουμε"».

Με αυτά τα λόγια, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος - κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου στον Πύργο, στο πλαίσιο περιοδείας του στο Νομό Ηλείας - έδωσε το στίγμα της απάντησης Ελλήνων και ξένων εργατών στον τραμπουκισμό των μεγαλοαγροτών της Μανωλάδας, κάνοντας με αυτό τον τρόπο σαφές πως η τρομοκρατία δε θα περάσει, θα αποκρουστεί.

«Μανωλάδα, δεν υπάρχει μόνο στην Ηλεία», τόνισε εξαρχής ο Σπύρος Χαλβατζής, στη συνέντευξη προς τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. «Οι περισσότερες περιοχές της χώρας, έχουν και κρύβουν, μικρές και μεγάλες Μανωλάδες». «Αλλά και το γεγονός ότι υπογράφτηκε μια σύμβαση από τη ΓΣΕΕ και το ΣΕΒ, που δίνει αύξηση 1 ευρώ την ημέρα, είναι κι αυτό, μια άλλη παραλλαγή της Μανωλάδας», υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής. Και πρόσθεσε: «Είναι υποκριτές όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν ήξεραν τίποτα».

Για να συνεχίσει: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, για τη στάση της αυτές τις μέρες. Τη στάση ανοχής απέναντι στους τραμπούκους. Τη στάση, λέει, τήρησης των νόμων. Είναι ντροπή, είναι αίσχος, να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Εμείς ξέρουμε ότι ανεπίσημα οι κατασταλτικοί μηχανισμοί λειτουργούν χειρότερα, αλλά το ότι βγαίνουν δημόσια και τα λένε αυτά, είναι απαράδεκτο. Και φυσικά η ευθύνη ξεκινά από την κυβέρνηση».

Παρέμβαση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

Τρεις μέρες μετά τις άνανδρες επιθέσεις από ομάδα εντεταλμένων παρακρατικών στη Νέα Μανωλάδα ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ και το όργιο τρομοκρατίας που εξαπέλυσαν το ίδιο βράδυ σε βάρος των μεταναστών, χτες, κάτω από την πίεση των γεγονότων και τη δράση του ΚΚΕ, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ και της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηλείας (ΠΑΣΟΚ) αναγκάστηκε να αποδεχτεί την πρόταση ψηφίσματος της ΝΑΣ που απαιτεί την ικανοποίηση των αιτημάτων των μεταναστών (αύξηση μεροκάματου, καταβολή δεδουλευμένων, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υποδομές, νομιμοποίηση κ.ά.). Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Σπ. Χαλβατζής.

Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ Γιώργος Καραπάνος, έθεσε τη διοίκηση της νομαρχίας, αλλά και το σύνολο των δημοτικών αρχών προ των ευθυνών τους. Σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή, κατά την οποία αποκαλύφθηκε το θέμα, θα έπρεπε να είχε σταθεί στην πρώτη γραμμή αγώνα και διεκδίκησης μαζί με τους μετανάστες. Αντιθέτως, συμπλήρωσε, βρίσκεστε και παρέχετε τις υπηρεσίες σας αφειδώς, στους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεπενδυτές της περιοχής.

Ο Σπ. Χαλβατζής, στη σύντομη τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο, είναι πολιτικό όργανο και κάθε απόφασή του έχει ξεχωριστή σημασία.

Από την πλευρά του, ο Νομάρχης Χαράλαμπος Καφύρας, αν και αποδέχτηκε το σύνολο των αιτημάτων, εντούτοις, είπε ότι θα ήταν προτιμότερο ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου να μη δημιουργηθεί θέμα και πως μετά τις 20 Μάη και το τέλος της περιόδου να υπάρξει η οριστική λύση! Είπε δε ότι ορισμένοι απ' τους παραγωγούς δέχτηκαν να πάει το μεροκάματο από τα 23 ευρώ στα 26, 27 ή και 28 ευρώ, αφήνοντας και μ' αυτό τον τρόπο εκκρεμές το ζήτημα της εφαρμογής στην πράξη του ψηφίσματος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ